KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Zvijezde smotre folklora mladi iz derventskog Bosiljka

31.07.2017. - Prvog dana Kakanjskih dana održana je i smotra folklora a sve simaptije publike pobrali su mladi iz Dervente okupljeni u Društvu Bosiljak

Sve simpatije kakanjske publike osvojili su i najviše spontanih aplauza prvog dana Kakanjskih dana ispred centralne pozornice „pokupili“ su gosti iz Dervente, odnosno Kulturno umjetničkog društva mladih „Bosiljak“. Predstavili su se koreografijom „Zagubila kovan gerdan Jovke Kumanovke, koju je postavila Stana Nagradić, umjetnički rukovodilac Društva, inače dobitnica priznanja ličnost Republike Srpske iz oblasti kulture. Kao što su u međunarodnim okvirima proglašavani „zvijezdama festivala“ mladi ljudi iz Dervente, bili se zvijezde ove smotre folklora.

Kulturno umjetničko društvo Blagaj sa svojom folklornom sekcijom se opredstavilo Igrama iz okoline Mostara koje je pripremio koreograf Omer Repeša.

Ansambl narodnih igara i pjesama Kakanj se predstavio sa Bosanskim gradskim igrama. Igre je postavio i uvježbao sa članovima folklora Mugdim Veispahić.

Još su nastupili KUD Željezara iz Zenice sa koreografijom Rugovo, koju su postavili koreografi Franjo Matković i rukovodilac folklorne sekcije Arin Kadić.

Kulturno umjetničko društvo „Fadil Dogdibegović – Diklan“ je nastupilo sa mlađom grupom i sekcijom starijeg uzrasta, a predstavili su se Muslimanskim igrama iz okoline Sarajeva rahmetli koreografa Hajrudina Hadžića, a igrače je uvježbala koreograf Davorka Drijenčić.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u