KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Zvanično počela sa radom vrijedna rudarska oprema

28.02.2017. - Rudarsku mehanizaciju vrijednu 21 milion KM u jami Begići-Bištrani simbolično na upotrebu kakanjskim rudarima predao generalni direktor Elektroprivrede BiH, Bajazit Jašarević, uručujući upravljač za daljinsko manipulisanje opremom direktoru Rudnika Kakanj Kasimu Alajbegoviću

Povodm 1. mrata Dana nezavisnosti BiH, Rudniku mrkog uglja Kakanj predata je na upotrebu nova rudarska mehanizacija vrijedna 21 milion KM. Učinio je to generalni direktor Elektroprivrede BiH predavanjem upravljača za automatsko i daljinsko manipulisanje širokočelnom opremom, direktoru Rudnika Kakanj Kasimu Alajbegoviću.

Nova širokočelna mehanizovana podgrada vrijedna je 18,3 miliona KM, a instalirana je u Prvom otkopnom polju jame Begići-Bištrani Pogana Haljinići. Tokom probnog rada u prethodnih desetak dana pokazala je izuzetne otkopne rezuzltate i daje značajan doprinos realizaciji operativnih planova, od oko dvije hiljade tona dnevno.

Ova je oprema, ukupne težine od oko 2500 tona, transportovana u jamu Dizel lokootivom na donjoj šini, koja je također dio rudarske mehanizacije danas zvanično predate na uopotrebu Rudniku Kakanj, a čija je vrijednost 2,7 miliona KM.

Svečanost prijema nove transportne i otkopne rudarske mehanizacije održana je na platou jame Begići-Bištrani, a prisustvovalo je oko stotinu gosta, prijatelja Rudnika i predstavnika isporučioca opreme i izvođača radova. Uoči silaska u jamu i odlaska u široko čelo prisutnima su se obratili direktor Rudnika Kasim Alajbegović, izvršni direktor za proizvodnju EP BiH Nevad Ikanović i pomoćnik federalnog ministra za energiju, rudarstvo i indistriju Stjepan Mijač.

bajazitGeneralni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević:

- Čestitam rudarima i Upravi Rudnika Kakanj na izuzetnom uspjehu. U rekordnom roku uspjeli su da u jamu spuste i montiraju jednu od najmodrnijih širokočelnih oprema koje danas postoje.Javonsti Bosne i Hercegovine poručujemo da ovako treba izgledati budućnost rudarenja u podzemnoj eksploataciji. Moderno opremljenio rudnici, moderno organizovani i odgovorniji rad su budućnost rudnika.Rudari zato iskreno mole da im se pomogne ulaganjem u rudnike ali isto tako sami moraju napraviti primjereniju organizaciju koja će dovesti do održive ekonomije. Prije svega da se obezbjedi održivo investiranje. Ne može čovjek, a da ne zažali što ovo nismo uradili desetak godina ranije. Strpljivo smo čekali i uvjerili se da bez investiranja nema budućnosti energetike u BiH. Osjećam ponos i zadovoljstvo i s obzirom na visoki rizik u rudarstvu želim da bude sretno u budućnosti.

nevadIzvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH dr. sc. Nevad Ikanović:

-Današnji događaj nije samo važam za Rudnik Kkaanj već je bitan i za rudarstvo Bosne i Hercegovine. Posljednji puta u Rudniku Kakanj ovakav projekat je realizovan 1989. godine. Elektroprivreda BiH zajedno sa Federalnim ministarstvom energije,rudarstva i industrije i Vladom Federacije BiH nastvit će koncept oporavka federalnih rudnika uglja na način da modernizujemo procese kako u podzemnoj tako i na površinskoj eksploataciji. Sa tim investicijama neminovan je proces restrukturiranja Rudnika uglja i naravno njihov konačni oporavak do poziotivne ekonomije.Ono što zaista želimo je obezbijediti humaniji rad u rudnicima sa investiranjem u kapacitete koji će ovoj zemlji obezbjediti energetsku nezavisnost u odnosu na region.

kasimKasim Alajbegović, direktor Rudnika Kakanj 

-  Čestitam nadzorno tehničkom osoblju i tražim od njih da čuvaju sebe, da čuvaju ljude koji su im povjerni i da onda čuvaju opremu sa kojom treba da napravimo efekte i da proizvedemo dovoljno za očuvanje standarda rudara i rudarskih porodica. Ova se oprema ne može porediti sa onom koju smo montirali u jami Seoce, koja je stara više decenija, Mi smo sretni i ovo je danas naš poklon našoj nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini.

poljakTomaž Budnik, predsjednik Uprave firme Becker Warkop

Tomaž Budnik, predsjednik firme Becker Warcop, koja je isporučilac i otkopne i transportne opremeje rekao da su svi elementi isporučene rudarske mehanizacioje tako projektovane da odgovaraju eksploataciji uglja u Rudniku Kakanj a opremljena je najmodernijim uređajima na svijetu i upravljanjem daljinskim načinom.

sinanSinan Husić, predsjednik  sindikata radnika rudnika uglja FBiH

Predsjednik granskog sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić je podsjetio da je sindikakat konstantno insistirao na realizaciji ovakvih projekata i dodao:
- Ako želimo sigurnog i pouzdanog snabdjevača ugljem termoenergetskih objekata onda se u rudnike uglja mora investirati na ovaj način jer su to najsigurnije investica i s astanovišta zaštite na radu i sa stanovišta proizvopdnje uglja.

enverEnver Čaluk, predjednik sindikata Rudnika Kakanj

Enver Čaluk, predsjednik sindikata radnika Rudnika Kakanj je rekao da je rudarski rad i ovaj današnji radosni događaj izmješan sa tugom. Tuga je od prošlog petka kada je poginuo čestit radnik na Separaciji, a radost je ova nova mehanizovana podgrada i sva prateća oprema koja je vrhunska.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u