KakanjLive | Srijeda, 27.05.2020. godine

Zikret Hasanica posjetio Japan

13.07.2017. - Kakanjski džudo trener Zikret Hasanica boravio u zemlji izlazećeg sunca na akademiji Kodokan.

zikret h

Trener kakanjskog džudo kluba Zikret Hasanica je u periodu od 1. do 10. jula 2017. godine boravio u zemlji izlazećeg sunca, Japanu na Akademiji Kodokan na poziv džudo saveza Hrvastke.

-Na poziv hrvastkog saveza dobio sam poziv da putujem na akademiju Kodkan u Japan. Poziv je stigao od gospodina Slaviše Bradarića, trenera judo kluba Rijeka i taj poziv nisam mogao odbiti. Sam poziv za mene i judo klub Kakanj, pa i BH judo sport znači mnogo. Budućnost judo sporta nezamisliva je bez međunarodnih seminara, a prisustvo na seminaru u kolijevci judo sporta – Japanu znači kao priznanje i kao čast, rekao je trener judo kluba Kakanj Zikret Hasanica koji je boravio u Japanu od 1. do 10. jula 2017. godine.

Certificirani treneri u Japanu obezbijedit će uspješan razvoj judo sporta u Kaknju i Bosni i Hercegovini.Već tradicionalni posjet Kodokan judo institutu u Japanu organiziran je od 2. do 10. srpnja, a uključivao je održani seminar za judoke. Redoviti organizirani posjeti prepoznati su od strane Kodokana što se odrazilo na sam program i organizaciju posjeta koji je u svakom segmentu bio na visokoj razini.

Judoke imale su priliku učiti judo od najboljih majstora, predsjednika Kodokana gospodina Haruki Uemure, koji je održao posebnu lekciju za našu grupu, zatim senseija Mikiro Mukaija, Fukumi Tomoke, dvostruke svjetske prvakinje te senseija Naoki Murate, direktora muzeja u Kodokanu, koji je održao predavanje iz povijesti juda. Uz privatne treninge svi učesnici pa i Zikret su svakodnevno prisustvovali večernjim randori treninzima namijenjenim za sve uzraste kao i kata treningu. Uz judo koji se prožimao svakodnevno, svi učesnici su imali prilike upoznati se i s japanskom kulturom kroz učenje kaligrafije.

U slobodnom vremenu organiziran je posjet svim značajnijim mjestima za judo, od groba Jigora Kana, Eisho-ji hrama u kojem je prvi put započelo vježbanje juda, zatim Budokana, dvorane gdje je judo prvi puta bio uključen na Olimpijskim igrama 1964. godine. Pored juda grupa je obišla i brojna druga znamenita mjesta, grob 47 samuraja, muzeje i sve poznate kvartove sa svojim specifičnostima. Judoke su također okrunili svoj boravak u Japanu dobivenim diplomama od strane Kodokana koje je uručio predsjednik gospodin Uemura, te penjanjem na vrh planine Fuji (3776 metara). Na penjanju je uz judoke iz Hrvatske bio i gospodin Hrastić (Ambasador Republike Hrvatske u Japanu), koji se zajedno sa cijelom ekipom uspješno popeo na vrh. Još jedan posjet Japanu potvrda je kako će se ovakav oblik saradnje nastaviti i u budućnosti.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u