KakanjLive | Subota, 11.07.2020. godine

Zgošća-Otvorena ambulanta porodične medicine

11.04.2019. - Vlada ZDK, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Dom zdravlja i Općina Kakanj finansirali su izgradnju ambulante i prostroija mjesne zajednice

Svečano su otvorene prostorije Ambulante porodične medicine i Mjesne zajednice Zgošća čija je izgradnja i opremanje koštalo 185.000 KM. Projekt su finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona sa 100.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa 35.000 KM, dok su ostatak sredstava obezbjedili Općina Kakanj i Dom zdravlja Kakanj.

Usluge ove ambulante koristiće oko 1200 mještana Zgošće, Čizmića, Alagića, Crnča i Aliefendića.

Direktor Doma zdravlja, Mirsad Tursum je naveo neke od usluga koje će se koristitio u ovoj ambulanti porodične medicine:
- Stanovnici Mjesne zajednice Zgošća, moći će obavljati opšte preglede, a u ambulanti se nalazi niz uređaja za dijagnostiku. Tu je set za reanimaciju, set za inhalaciju, zatim defiblrator kod akutnog zatajenja srca i jioš neki aparati za ambulantnu dijagniostiku.

fikretveispahicFikret Veispahić

- Dom zdravlja mi puno znači. Meni je 85 godina, Treba mi prilično vremena da odem doktoru u Dom zdravlja. Više puta nemam s kime otići, jer svi su moni u radnom odnosu, sam ne mogu, a sada mi je ambulanta, ovdje pri ruci, reko je Fikret Veispahić, jedan od mještana ove mjesne zajednice.

- S obzirom da je ovo Vlada kontinuiteta, mi nastavljamo sa stabilizacijom, unapređenjem poslovnog ambijenta i razvojem. Naša vizija je da našim građanima stvorimo što kvalitetnije uslove za život.

Stanovnici ove mjesne zajednice dobili su savremenu ambulantu, ali želim da budete što manje bolesni i da je što manje posjećujete. Mi ćemo u narednom periodu zaista posvetiti posebnu pažnju ovakvim projektima od kojih interes ima šira društvena zajednica, jer samo tako možemo da napravimo boljitak i razvoj ZDK-a", kazao je otvarajući prostorije premijer Mirza Ganić.

Svečano otvorenje prostorija ambulante i MZ Zgošća održano je u okviru obilježavanja 08. aprila - Dana oslobođenja Kaknja i 15. aprila - Dana općine Kakanj i Dana Armije RBiH, uz prisustvo članova Vlade Zeničko-dobojskog kantona – ministra zdravstva Adnana Jupića, ministra unutrašnjih poslova Darija Pekića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirnesa Bašića i ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Arnela Isaka, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH Šefketa Hafizovića, Općine Kakanj, Doma zdravlja i građana.
- Unapređenje stanja u zdravstvu nije nimalo lako s obzirom se i zdravstvo danas oslanja na ekonomiju, koja se susreće sa brojnim izazovima. Aparati su skupi, imamo posljedice rata koje utiču na zdravlje pacijenata, kao što utiče i industrija, a sve izraženiji je i problem nedostatka ljekara. Međutim, mi ne čekamo mirno nego smo se posvetili da uz pomoć viših nivoa vlasti i naših privrednika unaprijedimo zdravstvenu uslugu za naše građane, kazao je načelnik Šljivo.

uobilaskuPremijer Ganić je u pratnji načelnika Šljive obišao i radove na uređenju korita rijeke Zgošće, koji se također sufinansiraju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u