KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Žene u zaštiti prirode

12.04.2017. - Do kraja aprila, Udruženje žena Općine Kakanj realizivat će projekat pod nazivom Zaustavimo ekološku katastrofu. Od početka marta projektom obuhvaćeno 150 žena

Impelementacija projekta Zaustavimo ekološku katastrofu realizira se u ruralnim područjima općine Kakanj dva mjeseca. Prve edukacije obavljenu su početkom marta i do sada je kroz teoretske i praktične primjere prošlo 150 žena u naseljenim mjestima: Zagrađe, Pope, Ričica, Čobe, Hrasno i Vehabi, a jednoj od radionica prisustvovale su i žene iz doline Trstinice, okupljene u Vatrogasnom domu u Kraljevoj Sutjesci. Do kraja ovog mjeseca planirano je da budu obavljene još dvije radionica, i to u mjesnim zajednicama koje iskažu interes za učenje o zaštiti prirode.

Voditelj ovog projekta je Ljubica Subotić, penzionisana prosvjetna radnica, koja je profesionalno sklona prirodi jer je u obrazovanju i radila kao nastavnica biologije. Zašto su žene ciljana grupa koja prolazi ovu edukciju, pitali smo, a doibijeni odgovor je:

- Žena je stub porodice. Njen odgojni pristup među članovbima domaćinstva je veoma važan i uglavnom prihvaćen. Razvojem ekološke svijesti na ovaj način mi utičemo na roditelje koji će više od bilo čega drugog, ekološku praksu prenositi na djecu. Ako djeca osjete i vide da se odrasli prema prirodi odnose sa poštovanjem i oni će usvojiti takav odnos, rekla na mje voditeljica projekta Ljubica Subotić.

U svim naseljenim mejstima, gdje je obaveljena edukcija na temu „Zaustavimo ekološku katastrofu“, svim polaznicima radionica podjeljene su platnene vrećice uz naglašavanje podatka da je za razgradnju jedne plastične vrećice potrebno 100 do hiljadu godina.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u