KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Žene Tršća darovale maske rudarima

03.04.2020. - Udruženje žena u osnivanju, „Trst“ iz Tršća rudarima rudnika Kakanj, posredstvom Rudničkog odbora Sindikata darovalo je 850 zaštitnih maski

U ime rudara maske su u Tršću  primili predsjednik Rudničkog odbora sindikata Abdel Fazlić i sekretarica za tehničke poslove Jasna Bajrić.

U izradu zaštitnih maski  ukupno je učestvovala  21 žena, a među njima i najstarija sedmdesetgodišnja Zijada Subašić.  Materijal  od kojih su  šivene maske dobijen je od Opštinskog štaba Civilne zaštite, koji je donirala firma Plama Pur BH d.o.o. Kakanj. Ovo je druga veća isporuka Tršćanki,  s obzirom da su u prvom kontingentu  Ciovilnoj zaštiti  isporučile 600 komada. Ukupno su napravile oko tri hiljade maski:

Nismo brojale, ali blizu tri hiljade maski smo napravile odkako smo dobile materijal. Poseban problem nam predstavlja nedostatak  lastike, ali se snalazimo. Dosta maski smo podijelile  u domaćinstva, kaže predsjednica ovog  tršćanskog  udruženja, Mirnesa Fejzić.

O motivima za darovanje maski rudarima ne trebe posebno govoriti, ističe Fejzićeva i kaže:

Svi smo mi vezani za rudarske porodice i rudare. Ako nema direktne, onda postoji indirektna veza. Tu su emocije presudne i ove maske su rađene poslije  medijski  informacija o posebnom  doprinosu rudara u proizvodnji uglja i elekektrične energije.Htjele smo da im na ovaj način  pomognemo i čestitamo, rekla je Mirnesa Fejzić.

Prigodnim riječima, ženama u Tršću se zavalio predsjednik Rudničkog sindikata Abdel Fazlić:

-  U ime svih rudara, hvala vam na  maskama i uloženom trudu. Hvala vam što ste prepoznale  vrijedan rad rudara i njihov doprinos u proizvodnji električne energije. Vi to niste uradile slučajno jer  svi smo mi  uglavnom  iz rudarskih porodica i vjerujem da je ta veze presudila da se odlučite na jedan ovakav potez. Hvala vam, rekao je Fazlić.

Odmah  po preuzimanju maski, uslijedila je i njihova distribucija po pogonima. Preuzeli su ih predsjednici pogonskih sindikalnih organizacija: PK Vrtlište, Pogonu Haljinići,  Pogon Separacija, Pogon Održavanje, Ekonomske jedinice Stručne službe. Pored toga odrđena količina je ostavljena na ulazu o Direkciju Rudnika.

 www.rmukakanj.ba

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u