KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Zeleni feferon šansa za poljoprivrednike Kaknja

26.09.2017. - Njemačka firma Carl Kuehne nudi kooperantima iz Kaknja sadni materijal i ostali repromaterijal za sadnju zelenog feferona i siguran otkup

feferoni
Obavještavamo sve zainteresirane da Općina Kakanj i Savez poljoprivrednih udruženja “KAP“ Kakanj, u saradnji sa firmom Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, organiziraju prezentaciju projekta proizvodnje paprike, sorte zeleni feferon, na području općine Kakanj u 2018.godini.

Prezentacija će se održati u utorak 3.10.2017. godine u Omladinskom centru Kakanj sa početkom u 16:00 sati.

Prezentacija će obuhvatiti uslove proizvodnje, od agrotehničkih uslova za proizvodnju zelenog feferona, kalkulacije troškova, kao i dobiti u ovoj proizvodnji, kooperantskih odnosa sa proizvođačima do organiziranog otkupa ploda.

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, ovim projektom nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor neophodni sadni i ostali repromaterijal, a čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz plod zelenog feferona koji bi ova firma otkupila.

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor:
- Sadni materijal, koji oni obezbjeđuju,
- Đubriva i zaštitna sredstva,
- Sistem za navodnjavanje „kap po kap“,
- Malč foliju,
- Edukaciju,
- Organizirani otkup.

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti.

Firma Carl Kuehne sugeriše da je najbolje izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od 2-4 dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Firma Carl Kuehne je sestrinska firma njemačkog koncerna Carl Kuehne sa četiri tvornice u Njemačkoj i oko 1.500 uposlenih. U 2015.godini osnovana je i firma u Kozarskoj Dubici, a nakon toga i Poslovna jedinica u Mostaru.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u