KakanjLive | Ponedjeljak, 21.09.2020. godine

Završna prezentacija radionica-Čista rijeka Bosna

26.10.2018. - U projketu su učestvovali gradovi i općine iz sliva rijeke Bosne, a među njima i Kakanj

CRB-FINAL01Na prostoru turističkog etno-naselja Kotromanićevo kod Doboja, ušća rijeke Bosne u Savu, te u Sali centra za kulturu u Šamcu, protekla dva dana je održana završnica višemjesečnog programa "Čista rijeka Bosna". U ovom višemjesečnom projektu, kojim rukovodi organizacija za razvoj turizma regije Doboj "Rotor" uz glavnog partnera Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica su uključeni gradovi i općine u slivu Bosne, od izvora ka ušću, i to Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Dvodnevna radionica održana je sa ciljem unaprijeđenja i nastavka projektaza uspostavljanje atraktivnijeg i čistijeg sliva rijeke Bosne kroz uspostavljanje akcione grupe i dogovora nastavka projektnih aktivnosti u narednoj, 2019. godini.

Projekat je započet na Svjetski dan voda 22. marta, a finansira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Eko kampanja se realizuje pod sloganom “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja, a ne zagađenja”. Cilj kampanje je podizanje ekološke svijesti stanovništva i animiranje raspoloživih resursa u partnerskim gradovima za poboljšanje eko stanja u slivu.

CRB-FINAL04

Tokom trajanja kampanje su održane promotivne akcije čišćenja u partnerskim gradovima, edukacije osnovaca, promocije eko-filmova, te postavljanja eko-turističkih bilborda uz glavnu saobraćajnicu M17 u slivu rijeke Bosne.

Aktivnosti kampanje su objavljivane i na Facebook Fan stranici i YouTube kanalu “Čista Rijeka Bosna”, a u funkciji su i web stranica www.cista-rijeka-bosna i aplikacija za mobilne telefone CRB, na kojima se, uz predstavljanje partnerskih gradova, pruža mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta.

Prvog dana skupa, nakon uvodnog sastanka u Kotromanićevu, učesnici su otputovali na ušće Bosne u Savu, gdje je izvršeno uzorkovanje vode u cilju ispitivanja kvaliteta vode sa zdravstvenog aspekta, dok je u sali Centra za kulturu u Šamcu upriličena promocija eko-turističkog filma "U susret čistoj rijeci Bosni"

Drugi dan su nastavljene radionice o procesuiranju ekoloških prijestupa, te planu aktivnosti u 2019., a skupu u Kotromanićevu su se obratili i predstavnici ESF programa Amasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji su finansirali projekat, te menadžer projekta "Čista rijeka Bosna" Siniša Mitrović.

Akteri ovog projekta dogovorili su se da, nakon prestanka stranog finansiranja projekta, i u narednoj godini nastave aktivnosti o čemu je pripremljen i poseban Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u