KakanjLive | Četvrtak, 13.08.2020. godine

Završeno obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

11.10.2016. - Predavanjem na temu Prva psihološka pomoć, održanim zaposlenicima Doma zdravlja Kakanj, kakanjski Centar za mentalno zdravlje završio je obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

ppp_domzdravljaSa predavanja za uposlene u Domu zdravlja

Pored ovog završnog predavanja, održana su još tri na istu temu. Najposjećenije, za građane, održano je jučer u Omladinskom centru. Prije toga predavanje su slušali službenici policijske stanice, i Cicvilne zaštite i vatrogasci.Na taj način ispoštovana je tema ovogodišnjeg obilježacvanja ovog dana - Dostojanstvo u mnetalnom zdravlju - Prva psihološka pomoć za sve. Poslije onoga što smo i sami čuli nije teško zasključiti da je prva psihološka pomoć jednako važna i potrebna svima kao što je potrebna i prva medicinska pomoć u različitim kriznim situacijama.

Poslije današnjeg predavanje u Domu zdravlja, o provedenim aktivnostima,a u ime tima Centra za mentalno zdravlje magistar psihologije Almedina Demir nam je rekla: “ Građani i institucije su se odazvali na naše aktivnosti i zadovoljni smo, posebno odzivom na predavanje u Omladinskom centru. Stanovništvo je educirano o mentalnom zdravlju i aktivnostma našeg Centra direktnom promocijom i na ulici”.

Interesirali smo se da li stanovništvo Kaknja koristi usluge Centra za mentalno zdravlje i dobili odgovor da u ovaj Centar dolazi značajn broj korisnika. Neki da bi se informisali o određenim problemima, a neki u svrhu psihološke ili psihjatrijske procjene i tretmana.

Tokom godine članvi Centra za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja “Kakanj” provode i različite edukativne radionice sa različitim grupama ljudi a u svrhu upoznavanja i prevencije različitih psihičkih stanja. Tako se za rad ovog Centra može reći kako i ne vezano za značajne datume konkretnim djelovanjem radi na unaprjeđenju mentalnog zdravlja stanovnika Kaknja.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u