KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Završeni radovi na šestoj zgradi za Rome

01.11.2018. - Završena šesta zgrada socijalnog stanovanja. Dobijena sredstva i za sedmu zgradu čija izgradnja počinje u proljeće

romizgradavarda

Završeni su radovi na uređenju unutrašnjosti šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja sa 6 stanova u koje će biti smještene socijalno ugrožene porodice Roma. Stanove na korištenje mogu dobiti samo oni koji su u Kaknju stanovali prije 1992. godine što se utvrđuje uvidom u dokumentaciju. 

Radove čija je ukupna vrijednost 278.937,11 KM finansiraju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i “Caritas” Švicarska, a u finansiranju radova učestvuje i Općina Kakanj. Izvođač radova je firma “GTR” d.o.o. Mostar.

U protekle četiri godine, zahvaljujući novčanim izdvajanjima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Evropske unije, Humanitarne organizacije “Hilfswerk” i Općine Kakanj, izgrađeno je šest zgrada socijalnog stanovanja u kojima je stambeno zbrinuta 181 osoba romske nacionalnosti. U izgradnju šest zgrada uloženo je oko 3.500.000 KM, a u ovu cifru nije uračunata vrijednost zemljišta.
Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je 19 ovakvih objekata.

Na proljeće počinje i izgradnja sedme zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda.

Stanovi se korisnicima dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova ostaje Općina Kakanj.

KakanjLive/Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u