KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Završen projekat Od zemlje do hljeba

25.01.2016. - Pred nastavak školske godine, zimski raspust u Gradskoj biblioteci protekao je kreativno i korisno

mlin_djeca

Prema planu realizacije projekta Gradske biblioteke Kakanj “Od zemlje do hljeba” završena je i posljednja, četvrta radionica, čime je stavljena tačka na dinamički plan ovog interaktivnog i kreativnog provođenja zimskog raspusta.

Završna radionica održana je prošle sedmice odlaskom na njivu, posjetom mlinu na rijeci Zgošći u području naselja Zgošća i posjetom pekari. Na ovaj način polaznici projekta vidjeli su oranice pod pšenicom i snježnim pokrivačem, vidjeli su kako nastaje brašno u vodenici, a potom i u električnom mlinu. Na kraju su posjetili pogon jedne od kakanjskih pekara gdje su vidjeli kompletan postupak nastajanja pekarskih proizvoda, koje su uz veliku radost i konzumirali.

Senad N. Čišija direktor Gradske biblioteke kaže: “Biblioteka je tokom raspusta bila ugodno, toplo i lijepo mjesto za boravak u kojem su se djeca osjećajala zadovoljno, sretno, voljeno i poštovano. Različite radionice djeci pomažu usvojiti određeno znanje i vještine, potiču kreativnost i maštu, omogućavaju pravilan razvoj samopouzdanja. To smo ovoga puta realizirali uz podršku World Vision-a iz Zenice”.

Već smo pisali da su na prvoj radionici učenici saznali sve o zemlji, odnosno vrstama zemljišta. Na drugoj radionici upoznati su sa vrstama žitarica. Držali su ih u rukama i zasijali neke vrste u saksije. Saznali su kako se vrši obrada žitarica i kako se dobija brašno. Naučili su koji su sastojci potrebni za pravljenje hljeba, pa su zamijesili hljeb.

Tokom treće radionice koristili su gotova peciva, a zatim sami mjesili, zakuhavali, oblikovali, pravili, pekli i pojeli: pletenice, kiflice, kolače u kalupima. Bilo je to slatko slano i veselo druženje.

Tako je u Gradskoj biblioteci Kakanj, zimski raspust, pored redovnog obavljanja osnovne djelatnosti, proveden u četiri kreativne radionice u interaktivnom projektu “Od zemlje do hljeba”. I ovoga puta sve je odrađeno u okviru tradicionalnog programa “Tvornica kulture - Pogon 2016”.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u