KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Završen ovogodišnji ciklus ekonomskog osnaživanja žena

06.08.2018. - U edukaciji tokom četiri ovogodišnja mjeseca: aprila, maja, juna i jula, završeno je osposobljavanje dvije grupe od po 20 polaznica UŽOK-ovog projekta ekonomskog osnaživanja žena kojeg već drugu godinu kao generalni pokrovitelj podržava Općina Kakanj. Alma Ras izrazila interes za zapošljavanje

Na ovaj način Udruženje žena općine Kakanj (UŽOK) završilo je ovogodišnji ciklus projekta pod nazivom: „Ekonomsko osnaživanja žena kroz obuku krojenja, šivenja, tkanja, pletenja i izrade dekupaža na predmetima“. Projekat je ustanovljen i od strane Općine Kakanj podržan prošle godine, kada se edukacija odvijala u Kraljevoj Sutjesci. Cilj je da se žene ekonomski osamostale, zaposle ili bar za sebe rade sve odjevne i ostale predmete čiju izradu savladaju na ovim kursevima. Kao edukatorice sa obe grupe radile su: Selvedina Duraković, Aida Jašarspahić, Naila Demir, Senida Omerović, Armina Fejzović i Razija Selimović.

U ponedjeljak 6. augusta, u Omladinskom centru priređena je svečanost dodjele uvjerenja o uspješno završenoj edukaciji. Ovoj svečanosti prisustvovali su, u ime Općine Kakanj, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Mirza Fazlić i rukovodilac Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj Fadil Merdić.

aldinaEdina Lukić, menadžerica projekta govori polaznicama edukacije

Uvjerenja je polaznicama edukacije ioz obe grupe dodjelila menadžerica projekta Edina Lukić:
- Drago mi je što danas mogu čestitai i polaznicama i našim edukatoricama na još jednom uspješnom ciklusu ekonomskog osnaživanja žena. Ovogodišnji ciklus bio je proširen za još dva nova modula, pletenje i dekupaž. Edukacija se svakodnevno odvijala u četiri grupe, dvije po šest i dvije grupe po četiri žene. Pored ososobljavanja za samostzalan rad posebno smo ponosni da kroz ovaj projekat održavamo našu tradicija rada na tjalačkom stanu. Od materijala koje su polaznice same tkale nastali su i neki odjevni predmeti. Moram reći da ovaj projekat podržava Općina Kakanj uz veliko razumijevanje općinskog načelnika Nermina Mandre i da nije ove podrške ovaj projekat nebi živio već dvije godine i ne bi se održavao u ovom obimu i uz ove sadržaje.

almirzaMirza Fazlić kaže da je Općina Kakanj obavezna pomagati one koji žele da se osposobljavaju

Čestitajući na još jednom uspješnom ciklusu edukacije, Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika za privredu, urbanizam i ekologiju je rekao:
- Čestitam prije svega polaznicama ove edukacije. Da nije njih, da se nisu prijavile za pohađanje ovih kurseva, projekat ne bi mogao biti realiziran. Sve se može pripremiti io napisati na papir ali ako nema zainteresiranih onda nema ni implementacije. Čestitam i edukatoricama na uloženom znanju in trudu tokom rada. Na kraju čestitam i Udruženju žena Općine Kakanj, jer da nije svih njih zaista ne bi bilo ni ovog projekta. Naša je obaveza da podržavamo ljude koji žele da rade i koji žele da unaprjeđuju zajednicu. Općina Kakanj će uvijek podržavati takve projekte i nama je drago kada se pojave organizacije poput UŽOK-a.

alfadilFadil Merdić očekuje da će unaprjeđen isti projekat Općina Kakanj podržati i dogodine

I rukovodilac Odsjeka za lokalni razvoj u Općini Kakaknj Fadil Merdić je čestitao svima i izrazio nadu da će ovaj projekat biti još unaprijeđen i obogaćen, kako bi ga Općina Kkakanj mogla podržati i u narednoj godini.

almarasElvira Šehić, predstavnica Alme Ras razgovarala je sa zainteresiranim kandidatkinjama za rad u proizvodnom pogonu Visoko

Današnjoj svečanosti i podjeli uvjerenja prisustvovala je i predstavnica firme Alma Ras koja ima svoje proizvodne pogone u Viskom gdje zapošljava žene koje uspješno završe ovakve edukcije. Poslije dodjele Uvjerenja 15 žena je upisano u bilježnicu potencijalnih radnica u Almi Ras. Još jedan od pokazatelja da je Projekat UŽOK-a uz općinsku podršku potpupun pogodak.

Žene koje su uspješno završile edukciju iz obe grupe za 2018. godinu su: Mirsada Kadić, Nermina Jašarspahić, Medina Brkić, Elvira Ibrahimspahić, Emina Beganović , Medina Mašić, Vasvija Hrusto, Elvira Strika, Elzudina Sačić, Ilhana Kukić, Vahida Hadrović, Elvira Hasić, Mediha Grahić, Ilhana Hrusto, Almedina Bečirhodžić, Mirnesa Odobašić, Džana Ahmetović, Samra Helja, Aida Hrusto, Mersija Odobašić i Amina Bašić, Semaida Paljević, Mevludina Šehić, Nasiha Helja, Ifeta Koštić, Fatima Musić, Mediha Trako, Sanela Ismić, Lejla Helja, Džejna Sarajlić, Nisveta Husika, Ilma Demir, Adelisa Islamović, Amina Čišija, Lejla Čišija, Adna Tokalić i Amra Sarač.

Obe grupe su prošle osposobljavanje kroz četiri modula i to: krojenje i šivenje po Burda šnitovima, koje potom dekupaž na različitim predmetima, tkanje, pletenje i heklanja i rada na zidnim stanovima.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u