KakanjLive | Subota, 16.01.2021. godine

Zapis radioamatera iz Kaknja sa takmičenja u Crnoj Gori

21.06.2016. - Na Jedanaestom šampionatu Balkana u radiogoniometriji učestvovala selekcija BiH, u kojoj su nastupili i kakanjski radioamateri: Rasmin Čolak, Amina Šemić i Lamija Fetić.

Proteklog vikenda, u Crnoj Gori na Cetinju održan je Jedanaesti Balkanski šampionat u amaterskoj radio goniometrij (11 BARDF) na kojem su učešće uzeli i članovi kakanjskog Radio kluba, a u sastavu BiH selekcije:Rasmin Čolak, Amina Šemić i Lamija Fetić. Na ovom takmičenju pored naše ekipe su bile i reprezentacije iz Slovenije, Srbije, Kosova, Albanije, Rumunije, Bugarske, Makedonije i domaćin Crna Gora.

Članovi našeg kluba su na ovom takmičenju opravdali izbor u najbolju BH selekciju koja je brojala 14 takmičara iz Goražda, Srebrenika i Kaknja te tri gosta.

Odlazak i smještaj

Na put prema Crnoj Gori tačnijeNacionalnom parku Lovćen na Cetinju radioamateri su krenuli u petak 17.06.2016 godine u ranim jutarnjim satima. Dolazak cijele ekipe je bio nešto poslije 15,00 sati gdje su nas ljubazni domaćini vrlo lijepo i prijatno dočekali te smjestili u hotel Lovćen.

Po planu i programu poslije smještanja svih ekipa u hotel i kratkog odmora svi takmičari su provjerili ispravnost svojih uređaja i jačinu predajnika. Nakon provjere uređaja uslijedila je večera za sve takmičare i goste sa početkom u 20, 00 sati, a poslije večere u 21,00 uslijedilo je i zvanično otvorenje Jedanaestog Balkanskog šampionata u amaterskoj radio goniomtriji. Naravno domaćini su poslije otvorenja takmičenja organizovali i Hamfest te su sve goste počastili pićem dobrodošlice.

Prvi takmičarski dan - sedam medalja za BiH

Prvi dan takmičenja je počeo vrlo rano te smo nakon doručka koji je trajao od 07:00 do 08:00 odmah uputili na start koji je bio udaljen svega 300 metara od mjesta okupljanja. Start prve grupe je bio tačno kako je i najavljeno u 09,30 a ukupan broj startnih grupa je bio 21, a u svakoj startnoj grupi je bilo po tri takmičara iz raznih kategorija i zemalja učesnica. S obzirom da smo bili jedna od brojnih ekipa na ovom Balkanskom šampionatu bili smo raspoređeni sve do posljednje startne grupe te smo prvog dana na UKT-u ukupno osvojili sedam medalja od čega su takmičari iz našeg radio kluba osvojili dvije medalje i to Amina Šemić u W21 kategoriji - 1. mjesto, Rasmin Čolak u M21 - 2. mjesto i Lamija Fetić u kategoriji W21- 5. mjesto. Treba napomenuti da je staza bila veoma teška i zahtjevna sa dosta terena pokrivenog kršom i kamenom ali i pored svega toga naši takmičari uspjeli su pokazati da su sa razlogom izabrani u tim BiH. Prvog dana od ukupno 14 takmičara iz BiH osvojeno je sedam medalja što i nije tako malo obzirom sa kakvom opremom raspolažu ostali učesnici.

Drugi takmičarski dan - pet medalja za BiH

Drugi dan takmičenja je bio KT na kojem se u jutarnjim satima već vidio i blagi umor kod svih predstavnika i takmičara s obzirom da je druženje noć ranije trajalo do kasno. Start drugog dana je bio nešto dalje u odnosu na prvi dan s obzirom da je i staza bila dosta drugačija i zahtjevnija, a kao i prvog dana takmičenja prva startna grupa je krenula u 09, 30 sati. Ali i pored umora tim iz BiH je i na tom takmičenju osvojio pet medalja na dosta zahtjevnijoj stazi. Članovi našeg kluba su drugi dan imali solidne rezultate te osvojili: Amina Šemić peto mjesto u W21, Lamija Fetić četvrto mjesto u W21 i Rasmin Čolak deseto mjesto u M21. Poslije dolaska zadnjeg takmičara uslijedio je ručak i proglašenje najboljih po kategorijama te naravno zvanično zatvorenje takmičenja i ispraćaj gostiju. Naši članovi sa ovog takmičenja nose samo lijepe uspomene koje ostaju ucrtane u sjećanju za cijeli život, a naravno za sve njih ovo je bilo jedno novo i veliko iskustvo koje će prenjeti na nove generacije i sve članove Radio kluba Kakanj.

Zahalnost sponzorima

Naravno treba napomenuti da ništa od ovoga nebi bilo moguće da nije naših sponzora koji su obezbjedili odlazak takmičara na ovako veliko takmičenje i kojima se još jednom iskreno zahvaljujemo. Sponzori odlaska na Jedanaesti Balkanski šampionat su: Općina Kakanj, Delta Petrol, AB Petrol, Nova trgovina, Butik Šeha i Mensura Bečirhodžić.

Zahvalnost kolegama iz Srebrenika i Zenice

Također zahvaljujemo se i kolegama iz radio kluba Srebrenik za prevoz do mjesta održavanja takmičenja sa kojima su naši takmičari zajedno putovali, a to su Šemsudin i Mirzeta Kaltić. Također zahvaljujemo se i radio klubu Zenica koji su nam pomogli u organizaciji treninga kao i svim ostalim kolegama radio amaterima za pomoč u organizaciji i pripremama za odlazak na ovo veliko takmičenje.

Kakanjski radioamateri/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u