KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Zapis o Likovnoj koloniji Kakanjskih dana

04.08.2017. - Slikama naslikanim na Kakanjskim danima i Likovna kolonija i Kaknjski dani nastave da žive u galerijama, porodičnim kućama, u sjećanjima, uspomenama...Tako ova manifestacija živi i onda kada zvanično bude završena

lkkdkol_03
Slikarstvo je tišina uma, muzika oka.”(Zovem se Crvena),Orhan Pamuk

Udruženje “Duga” drugog i trećeg dana „ Kaknjskih dana 2017“ nam je obezbijedilo da u Kaknju dva jutra počinju sa veselim, melodičnim, sanjivim i inspirativnim bojama. Okupili su 26 slikara sa gostima, slikarima iz Sarajeva, Travnika, Zavidovića i Zenice. Tako su šafelaji na svojim „teletabis“ stomacima prvobitno bili bijeli, a onda su počeli plaviti, crveniti, žutiti, graditi se, cvjetati, rasti, udisati vjetar, lelujati lišće, redati predmete, oduševljavati… Počinjala je umjetnost koja piše igru “ boju na boju”.

Slikari su ljudi nježnog pogleda. Dok gledaju veličaju svaku stvar. Sve je drugačije. Ona čaša na stolu od prije pet minuta nije ista, jer je sunce trunkicu zašlo. Čaša je dobila novi izgled, tako da vam je slikarstvo beskrajno interesantno, i zato je lijepo.

I sve slikare volim. Treba da ih volimo, pratimo, kupujemo, ukrašavamo zidove njihovim slikama, jer uvijek su zadivljujuće, uvijek kao da dolaze iz raja i obećavaju mir. Objašnjavaju. Razgovaraju s nama ako se udubimo gledajući ih.

U Kaknju je ovo šesta kolonija slika u sklopu Kakanjski dana. Urađeno je dosta lijepih slika, kao i lijepih namjera, jer prodajom svake slike novac ide u humanitarne svrhe. Ne postoji velikodušniji način slikati s ljubavlju za ljubav prema slikarstvu. Pomogati čovjeku, koji je ponekad u velikom sivilu i olujama.
Kolonijui su sačinjavala i djeca. Od devet do četrnaest godina. Svi lijepo slikaju bez obzira na razliku u godinama. Svi lijepo osjećaju.

lkkdkol_04Lucija Vojvodić je treći razred osnovne škole i ona je došla baki u posjetu iz Rovinja. Prošle je godine bila učesnik likovne kolonije. Oduševila se i htjela je ponovbo. Došla je i proživljava iste osjećaje. Za prvi dan je slikala balerine. Razigrane, najljepše razigrane balerine ikada. Kada se zagledate u sliku možete osjetiti sreću njenog prisustva slikarskoj koloniji i ove godine. Lucijina baka je posebno oduševljena sposobnostima prenosa znanja na djecu našeg slikara Nermina Kozle.

- Ne vrši pritisak na djecu, lagano im objašnjava, poznaje njihovu slikarsku dušu, jednostavno jako lijepo uspjeva u tom prenošenju i meni je drago, kazala je Lucijina baka.
Lucija kaže da prije nego odluči da boji pita baku za mišljenje, a baka je slušajući grli svojim osmijehom. Upoznala je dosta djece iz Kaknja i zbližila se s njima, kao i oni s njom. Daju mišljenje, svoje male slatke kritike, uglavnom pozitivne.

lkkdkol_01

Iskusniji slikari su već znalci svoga posla kao što je Jasmina Muhić iz Travnika i Mersiha Bukvić iz Kaknja. Ima ih još... Njihov kist izvršava vrlo zahtjevne naredbe, ali uspješno i neobično.

lkkdkol_02

Ko nije uspio pogledati slike tokom trajanja kolonije imaće priliku. Biće prodajna i humanitarna izložba. Na taj način i Likovna kolonija i Kakanjski dani nastavljaju živjeti i trajati u galerijama, u porodičnim domovima, u nekim drugim prostorima. Do novih Kakanjskih dana, do nove Likovne kolonije, i dalje i duže... I da ne zaboravim - Do novog Lucijinog dolaska, kod bake na Kaknjske dane.

Bratislava Terzić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u