KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Zahvalnice i novčane nagrade kakanjskim poljoprivrednicima

28.12.2015. - Zahvalnicama i novčanim nagradama, na kraju godine, Općina obradovala najuspješnije kakanjske poljoprivrednike

 

poljonzahvalniceU Omladinskom centru Kakanj danas je upriličena svečana dodjela nagrada najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima sa područja Kaknja za 2015. godinu, te zahvalnica udruženjima poljoprivrednika i otkupljivačima.

Ovom prilikom poljoprivrednicima se obratio načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra:

- Na ovaj način šaljemo snažnu poruku građanima da se moramno vratiti radu, da se moramo vratiti proizvodnji i da država ima obavezu izdvajati sredstva za poticaje. Pri tome poticaji moraju biti usmjereni na pravi način, na pošten način, a ne na kriminalan, kako smo to gledali u nekom skoro prošlom periodu. Danas se to istražuje i možda je zbog takvih slučajeva poljoprivreda i trpila. Zato mi želimo da skupa s vama poštenim i čestitim radom, poštenim poticajima pošaljemo poruka našim ljudima da ima prostora na našoj zemlji da se radi, zaradi i bori protiv siromaštva.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade u iznosu od 250 KM dobili su: Enijad Hasagić, Muvedin Vehab, Ibrahim Pehiljagić, Ferid Spahić, Ševkija Čeliković, Admir Mušija i Hidajet Husetović.Po 150 KM dobili su: Faruk Čobo, Mensud Veispahić, Edin Kadić, Šefik Kovačević i Edber Škulj.Nagrade u iznosu od 100 KM dobili su: Ferida Marušić, Ismet Šahinbegović, Mirko Jurić, Mujo Arnaut i Anđelko Tunjić.

Zahvalnice su dodijeljene Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Oranica”, Udruženju pčelara “Bagrem”, Udruženju voćara “Kakanj”, Udruženju pčelara “Matica”, Udruženju uzgajivača krupne i sitne stoke “Farmeri”, Klubu uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika “Bijelonja”, Udruženju poljoprivrednika “Kakanj” i Savezu poljoprivrednih udruženja “Kakanjska poljoprivreda-KAP”, te otkupljivačima:”Taho Komerc” i Općoj poljoprivrednoj zadruzi “Inter Agro”.

Zahvalnice i vaučere (novčane nagrade) uručili su Općinski načelnik Nermin Mandra i pomoćnik načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša Mirza Fazlić.

nermin_marusicNermin Marušić, zahvalio se u ime poljoprivrednika

U ime poljoprivrednika, na organizaciji ove svečanosti i dodjeljenim nagradama zahvalio se, Nermin Marušić:
- Po ko zna koji put izdvajam da imamo fantastičnu saradnju sa loklanom zajednicom i ništa ne bi smo mogli bez te podrške. Mi smo na neki način promotori Kaknja i moramo skinuti hipoteku zagađenosti sa naše Općine, a najbolji način je poljoprivredna proizvodnja kroz poticaje koje imamo. Danas dodjeljene nagrade i zahvalnice nama su poticaj da druge učimo i uvodima u ovaj posao i da još bolje i više radimo.

Ne mora se biti usmjeren na Rudnik i Elektranu

Govoreći o nastavku saradnje između poljoprivrednika i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, Općinski načelnik Nermin Mandra, i ovo je rekao poljoprivrednicima, danas okupljenim u Omladinskom centru:

-Naš Kakanjac je usmjeren na Rudnik, usmjeren na Elektranu, a vi pokazujete da to može i drukčije i zato ste u posebnoj misiji, a i mi s vama. Jedni drugima trebamo pomoći. Da nas usmjeravate i da služite kao primjer onim hiljadama koji čekaju da se nešto desi, a desetine dunuma zemlje su neobrađene ili su poljprivredni objekti za uzgoj prazni. Zato ovu saradnju doživljavam partnerskom, čestitam vam na radu i rezultatima, a u godini koja je pred nama želim vam puno zdravlja, sreće, sve najbolje uz podizanje poljoprivredne proizvodnje i naše saradnje na još veći nivo.

Poticaji u brojkama

Stručni saradnik za informisanje u Općini Kakanj, Evelin Memić tokom ove svečanosti saopštio je sljedeće podatke:
Ukupno izdvajanje Općine Kakanj u svrhu podsticaja u oblasti poljoprivrede u 2015. godini iznosilo je 255.054,08 KM. Na ovu cifru treba dodati i 22.050 KM učešća Humanitarne organizacije “Muslim Aid” za nabavku plastenika i 46.683 KM za nabavku steonih junica,  tako da se dobije cifra od 323.787,08 KM koliko su iznosila podsticajna novčana sredstva u oblasti poljoprivrede u 2015. godini.U oblasti poljoprivrede, tokom 2015. godine, primljeno je 4.411 stranaka. Od te brojke, u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i Registar klijenata (RK) upisano je 220 gazdinstava i klijenata, 752 stranke su ažurirale podatke u registrima, dok su ostale stranke dobile tražene upute, savjete i preporuke. Organizirano je sedam teorijskih i praktičnih edukacija kojima je prisustvovalo oko 600 poljoprivrednih proizvođača. Općina Kakanj je, zajedno sa humanitarnim organizacijama “World Vision BiH”, “Muslim Aid” i “Help”, izvršila nabavku i dodjelu 42 steone junice, 24 plastenika površine 100 metara kvadratnih, jedan plastenik površine 50 metara kvadratnih, osam ovaca i jednog ovna, osam koza i jarca, dva motokultivatora... U 2015. godini započele su i aktivnosti na izradi Strategije razvoja poljoprivrede na području općine Kakanj za period 2016-2020.Na osnovu podataka prikupljenih pomoću agrometeorološke stanice, koja je vlasništvo Općine Kakanj, poljoprivrednicima su upućivani savjeti i preporuke.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u