KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Vlada se izjasnila o inicvijativi kakanjskog vijećnika

16.01.2016. - Federalna vlada utvrdila izjašnjnje povodom inicijative vijećnika Općinskog vijeća Kakanj, Elmedina Kukića o izmjenama Zakona o igrama na sreću

elmedinkukic_facebookElmedin Kukić/Foto: facebook

Iz dana u dan, na području Kaknja, posebno u gradskom području najunosniji biznis za vlasnike kladionica i za igrače postalo je kockanje. Porok u kojem, uglavnom uvijek dobija gazda, a igrač, uglavnom, ostaje prazna novčanika i sa problemima koji se uzročno posljedično gomilaju u porodici i zajednici.

Lokalne zajednice niko ništa ne pita

Kladionice niču kao gljive poslije kiše. Ovaj porok ulazi u prostore koji su na atraktivnim centralnim poslovnim lokacijama ili u prostorima koji su malo skriveniji od očiju javnosti ali opet u centru. Svaki kockarski prostor, je već u izlogu, zaštićen posebnim štampanim folijama, kako pogledima javnosti ne bi bili izloženi kockari. Njih ne treba niko vidjeti. To je privatnost zagarantovana državnom legislativom. Ista ta državna legislativa isključila je lokalne zajednice iz odlučivanja, davanja saglasnosti za otvaranje kladionica, tako da oni kojih se to najviše tiče niko ne pita hoće li u njihovoj ulici, mjesnoj zajdenici, općini biti otvoren objekat koji je dodatni uzrok još većem siromaštvu od onog koji stvarno živi značajan dio našeg stanovništva.

U najužem gradskom jezgru 29 kladionica

Tačan broj prijavljenih, registrovanih, legalnih kladionica u Kaknju teško je i saznati. Nadležni federalni organ o tome ima evidenciju, međutim, one se stalno otvaraju, zatvaraju, mijenjaju lokacije i onda u datom trenutku to nikada nije relevantan broj. Ukupan broj kockarnica uključujući nelegalne još je teže utvrditi. One se nalaze skrivene u ugostiteljskim objektima koji obavljaju djelatnost ili su se nekada bavili ugostiteljstvom. Neke procjene kažu da u Kaknju ima izmedju 40 i 50 kladionica. Samo na potezu od prelaska mostova na ulazu/izlazu iz grada do spomenika poginulim rudarima ima 29 kladionica. Opet procjene govore da je godišnja zarada kladionica u Kaknju između pet i osam miliona KM. Međutim, bilo kakvu nadležnost nad njihovom registracijom ili kontrolom rada nema Općina Kakanj.

Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj 14. Januara, prihvatila je inicijativu, našeg sugrađanina, Elmedina Kukića koja se odnosi na hitno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.Vlada je utvrdila izjašnjenja povodom inicijative gospodina Kukića te još jedne inicijative, koja je stigla iz Srednjebosanskog kantona.

Kako je glasila inicijativa

Evo šta je vijećnik Elmedin Kukić, napisao u inicijativi koju je podnio na jednoj od sjednica Općinskog vijeća Kakanj, a koja je proslijeđena nadležnom Ministarstvu odnosno Federalnoj vladi:
“Na osnovu primjedbi građana, koji su izrazili protivljenje otvaranju objekta ove vrste u blizini škola ali i drugih lokacija na području općine Kakanj, gdje je konstatovano da objekti iste ili slične namjene predstavljaju opasnost povećanog nasilja tog područja, da će djeca i omladina biti izloženi ovisnosti o kockanju, da je neprihvatljivo otvaranje ovakvih objekta u blizi stambenih, poslovnih i školskih objekata (minimalna vazdušna udaljenost u radijusu od 100 metara), potrebno je istrajati u pronalaženju rješenja po ovom pitanju. Neophodno je da se općina Kakanj angažuje u poduzimanju mjera i radnji za izmjenu postojeće regulative u smislu uključenja lokalne zajednice u postupaku izdavanja odobrenja za rad ove djelatnost.Predlažem da OV Kakanj da Vladi Federacije BiH uputi inicijativu u kojoj bi se tražilo da se zakon o igrama na sreću u djelu koji reguliše minimalnu vazdušnu udaljenost u radijusu od 100 metara izmjeni, te da se predloži minimalna udaljenost od 500 metara”.

Slijedi utvrđivanje potrebe i obima za izmjenu Zakona

U Vladinom izjašnjenju se kaže “u narednom periodu, odnosno određenom vremenskom intervalu, bit će praćeni efekti primjene Zakona i, nakon toga, utvrđeni potreba i obim predlaganja njegovih izmjena. U tom kontekstu, prilikom ocjene i eventualnog predlaganja izmjene ovog zakona, Federalno ministarstvo finansija će uzeti u razmatranje dostavljene prijedloge u vezi s propisivanjem veće udaljenosti uplatnih mjesta od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola, kao i međusobnoj udaljenosti pojedinih uplatnih mjesta”.
Donesen je zaključak da Federalno ministarstvo finansija pripremi i Vladi dostavi u roku od 30 dana presjek stanja u ovoj oblasti, s brojem uplatnih mjesta i uposlenih, poreznih prihoda i efekata primjene Zakona na Budžet FBiH.

Učenici novac za školsku užinu troše u kladionicama

Kontaktirali smo gospodina Elmedina Kukića, koji nam je o motivima za podnošenje ove inicijative rekao i ovo:

Velika zaduženost radnika kakanjskih preduzeca, kod komercijalnih banaka jednim dijelom se odnosi i na kladionice. Najveći problem je što kladionice postaju normalni i sastavni dio života bez govora o štetnosti kockanja, bez javnog protivljenja otvaranju kladionica. Sve veći broj starijih ljudi i žena igraju kladionicu, otvaraju se posebno računi preko interneta za uplatu klađenja. Posebno brine pojava da djeca novac za užinu troše u kladionicama, a roditelji naravno ne znaju da se to dešava”.

A.Zekić/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u