KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Vlada Federacije zaobišla Kakanj

04.04.2020. - Vlade Federacije BiH raspodjelom novc općinama i gradovima za b orbu protiv koronavirusa, u potpunosti zanemarila Kakanj

sjednicavlade
Prema navedenoj odluci na spisku finansijske pomoći prednjači Novi Travnik s 1,2 miliona KM, zatim Živinice i Kupres sa po 700.000 KM, Široki Brijeg 550.000 KM i drugi, dok se na dnu liste nalaze Banovići, Drvar, Donji Vakuf, Ilijaš, Visoko, Bosansko Grahovo i Foča sa po 40.000 KM te na posljednjem mjestu s najmanjim iznosom Tešanj koji je dobio 30.000 KM.

Federacija Bosne i Hercegovine sastavljena je od 79 općina dok se na spisku Vlade FBiH nalazi njih 56 pa se postavlja pitanje da li im se Vlada FBiH uopće obratila s dopisom za ponudu pomoći. Među tim općinama i gradovima su Kakanj, Zenica, Tuzla, Ilidža, Novo Sarajevo, Centar, Lukavac, Srebrenik, Gradačac, Stari Grad, Jajce, Vogošća, Busovača... Načelnik Kaknja Aldin Šljivo je pitao Vladu FBiH i ministarstvo finansija kakvu im to poruku šalju?
"Od 20 miliona KM za Kakanj 0 KM - veliko vam hvala! Očito da oni koji se bore ne trebaju pomoć, treba plakati, kukati ili tražiti novce od drugih država da biste se vi sjetili... Kaknju ne trebaju novci, ali pomozite privredi", izjavio je Šljivo za klix.ba

Vlada Federacije BiH za kriterije raspodjele novca uzimala je, pak, broj stanovnika, površinu općine te broj učenika u osnovnim i srednjim školama, ali raspodjela novca dovela je u pitanje sve ove kriterije.

odlukavlade
KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u