KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Viva festival u Tvornici cementa

03.06.2016. - U okviru Viva festivala dokumentarnog filma, u Tvornici cementa održan okrugli sto na temu Industrija i ekologija

Okruglom stolu pod nazivom Industrija i ekologija, a koji je održan u Tvornici cementa, kao dio programa drugog Viva festivala prisustvovali su autori dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije, Grčke, Makedonije i Belgije. Tvornica cementa podržava ovaj festival kao društveno odgovorna kompanija, a posebno autorsko izražavanje na filmu u oblasti ekologije. Tokom okruglog stola o “industriji i ekologiji” kroz stručne prezentacije govorili su Prof. dr Tarik Kupusović, Docent dr Sanda Midžić Kurtagić i klimatolog Željko Majstorović. Za ovaj okrugli stol, odabrana je Tvornica cementa kao indstrijski subjekt koji je uspio razviti potpuno skladan i međusobno koristan odnos odnos sa okolinom, od eksploatacije sirovine do prodaje gotovog proizvoda. Pri tome izgrađen je kvalitet kroz zadovoljavanje potreba lokalne i šire društvene zajednice. To su u izlaganjima istakli uvodničari kroz predstavljene prezentacje.

Tvornica cementa smanjuje pritisak u prirodi koji dolazi odlaganjem otpada

O uspostavi cirkularne ekonomije govorila je docent dr Sanda Midžić Kurtagić, sa Mašinskog fakulteta iz Sarajeva. Posebno je istakla koristan tehnološki proces za alternativna goriva koja se dobijaju iz otpada, a za koji je Tvornica cementa u Kaknju, u skladu sa ekološkim standardima potpuno osposobljena: “U uspostavi cirkularne ekonomije industrija mora da uradi veliki napor da prilagodi tehnologiju svoje proizvodnje korištenju alternativnih goriva. Cementara u Kaknju je jedna od kompanija koja je uložila sredstva i znanje da prilagodi svoj tehnološki proces korišteju alternativih goriva i da na taj način doprinese smanjenju pritiska po okoliš koji dolazi od odlaganja komunalnog otpada iz kojeg se dobija alternativno gorivo. U Bosni i Hercegovini vrlo su značajni problemi odlaganja otpada, koji se odlaže u prirodi ili na općinskim deponijama. Pretvaranje otpada u alternativno gorivo koje se može sagojevati je jako značajno, a Tvornica cementa Kakanj za takve postupke je potpuno spremna i na taj način višestruko koristi okolini”, rekla je Midžić Kurtagić.

sanda_midzicSanda Midžić Kurtagić, istakla koristan tehnološki proces za alternativna goriva

Uopće o ekologiji i industriji te o propisima i strategiji koju ima Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti govorio je profesor Tarik Kupusović, a kako klimatske promjene djeluju na ekologiju prezentirao je klimatolog Željko Majstorović.

Pozitivan primjer industrijskog razvoja

O saradnji Viva festivala i Tvornice cementa Kakanj Ratko Orozović direktor ovog festivala : ”Ovo je ejdan od tri okrugla stola Viva festivala, a moja je težnja bila da dožemo u pozitivnu sredinu koja je na ekološkom planu dostigla visoku tačku kvaliteta. Naše su industrije neću da kažem “crne” ali Tvornica cenmenta Kakanj je napravila velike rezultate i ona je primjer kako industrija treba pomoći ekologiji, a kroz ekologiju razvijati turizam i ekonomiju”.

ratko_orozovicRatko Orozović, Tvornica cementa Kakanj kao pozitivna ekološka sredina

Izudin Neimarlija tehnički direktor Tvornice cementa kaže”Mi smo ponosni što smo izabrani da budemo partner u organizaciji Viva festivala, obzirom da je ekologija bitan fokus ovog festivala”.

Više od stotinu filmova u Domu kulture

Više od stotinu filmova Viva festivala u cjelodnevnim projekcijama od 9,00 do 19,00 sati se prikazuje u kaknjskom Domu kulture. Direktor JU Kulturno sportski centar Aldin Šljivo, poziva na ove projekcije: ”Pozivamo građane, medije i sve zainteresirane da svojim dolaskom na projekcije filmova koje su na programu do 4.juna da dođu u Dom kulture i podrže drugi po redu VIVA film festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma.Ulaz na sve projekcije besplatan”.

Pogledajte Foto galeriju na Facebook KakanjLive.

Adib ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u