KakanjLive | Subota, 27.02.2021. godine

Velike promjene u igračkom kadru Mladosti i Rudara

30.07.2019. - Ovogodišnji ljetni prelazni rok, koji je trajao od 10.juna do 19.jula, drastično je izmijenio igrački kadar u oba kakanjska ligaša, koji u novu prvenstvenu sezonu ulaze znatno oslabljeni

doboj4
Mladost i Rudar su ostali bez šesnaest igrača, što odavno nije zabilježeno u jednom prelaznom roku.Kada je kvalitet u pitanju, Mladost je sigurno više oslabljena jer od osam igrača koji su napustili njene redove, jedino mladi Kenan Muslimović nije imao status standardnog prvotimca. Svakako, najveći hendikep predstavlja odlazak sajnih veznjaka Welboka, Arežine i Boje, te napadača Guzine i Anđušića,koji su ostvarili unosne transfere. Obzirom da pojedinim igračima nisu isticali ugovori, Mladost je financijski profitirala, posebno kada je riječ o Nemanji Anđušiću, čije se obeštećenje mjeri šestocifrenim brojevima i spada u najveći dosadašnji transfer u historiji kluba.

Premda je rubrika „Dolasci“ bogatija za tri broja, ne može se reći da su pronađene adekvatne zamjene jer razlika u kvaliteti je nemjerljiva.Dovedeni su mladi, neafirmisani igrači, koji imaju potencijal, ali ne i potrebno iskustvo, koje će sticati kroz premijerligaške nastupe i imati priliku da pokažu koliko i šta znaju i steknu afirmaciju i krenu stopama svojih prethodnika.

Zeleno-crni su ostali bez svog nogometnog dragulja, sedamnaestogodišnjeg Sedada Subašića, koji je od brojnih ponuda odabrao našeg najtrofejnijeg kluba-Željezničara. Mustafa Mušija se vratio u Mladost, dok je Fadilu Čizmiću istekla posudba iz Olimpika i njegov odlazak je bio očekivan. Međutim, malo ko je mogao predvidjeti da će donedavni trener Fadil Hodžić, koji je preuzeo vođenje konjičkog Igmana, sa sobom povesti pola tima i potpuno ga devastirati. U Rudaru su s pravom ogorčeni na postupak svog bivšeg dugogodišnjeg igrača, koji je u dva navrata dobio šansu da s klupe predvodi prvi tim. Međutim, odgovornost snose i čelnici kluba jer nisu pravovremeno obavili razgovore oko produženja ugovora i petorka je krenula za trenerom Hodžićem, koji je navodno vrbovao još neke standardne prvotimce Rudara!

SedadSedad Subašić, odabrao Željezničar i potpisao petogodišnji ugovor

Nasuprot Mladosti, koja je ostvarila unosne transfere prodajom Anđušića, Boje i Arežine, stariji kakanjski ligaš nije u poziciji da naplati obeštećenja jer su svim igračima istekli jednogodišnji ugovori.

Klupska kasa bit će bogatija za nekih dvadesetak hiljada KM na ime naknade za treniranje za Sedada Subašića po Pravilniku o registraciji, statusu i transferu, koji njegov novi klub prema čl.110 mora uplatiti najkasnije 30 dana od dana registracije.
Promjena u stručnim štabovima nije bilo jer su Elvedin Beganović i Bećir Mehanović , koji su tokom protekle sezone preuzeli vođenje prvih timova, dobili povjerenje čelnika Mladosti i Rudara da nastave započeti posao i s novim, redizejniranim timovima, pokušaju ostvariti zacrtane ciljeve.

FK MLADOST DOBOJ KAKANJ

DOŠLI

Amer Hiroš (Olimpik), Andrej Todorović (Sloboda), Branko Bajić (Željezničar), Kemal Mujarić (Adana Demirspor Turska), Šerif Hasić (TOŠK), Mario Crnički (FK Sarajevo-posudba), Ahmed Assan (Milbertzhofen Njemačka), Mustafa Mušija (Rudar Kakanj), Anes Vazda (NK Rudeš, Hrvatska), Semir Smajlagić (Gorica, Slovenija) i Ivan Dujmović (FC Vysocina, Češka)..
OTIŠLI
Dželil Asani (Ska Rusija), Kenan Muslimović (Pipinsrid Njemačka), Filip Arežina (Lokomotiva Zagreb), Gedeon Guzina (FK Sarajevo), Nana Welbok (Katanija Italija), Bojan Marković (Zvijezda 09), Petar Bojo (Željezničar), Nemanja Anđušić (Trabzonspor Turska).

FK RUDAR KAKANJ

DOŠLI

Vernes Karavdić (Željezničar-posudba), Eldar Sivac (NK Vitez), Alija Čulov (Bratstvo), Adi Bešić(Bosna Visoko), Faruk Gačan (NK Vitez), Gabrijel Popović(Metalleghe BSI).
OTIŠLI
Alija Jamaković, Admir Fočo, Belmin Čehajić, Mirza Šubo, Bajro Spahić(svi Igman Konjic), Fadil Čizmić(Olimpik), Sedad Subašić (Željezničar), Mustafa Mušija (Mladost Doboj Kakanj).

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u