KakanjLive | Utorak, 20.04.2021. godine

Večeras-Promocija knjige poezije Enese Mahmić

07.02.2017. - Promocija će se održati u Srijedu, 8. februara 2017. godine, sa početkom u 17,00 sati u Gradskoj biblioteci

enesa_mahmic
Enesa Mahmić, je rođena u Doboju, a živi u Sloveniji. Dobitnica je više regionalnih nagrada za mlade pjesnike. Poezija joj je prevođena na talijanski, španski i slovenački, te objavljena u mnogim zbornicima i časopisma. Učestvovala je na književno-umjetničkim festivalima: „WR&GI“- politika, identiteti, žensko pismo, drama (Malta 2013.), BeFem- feministička poezija (Srbija 2013.), We all made story“- kreativno pisanje, fotografija i retoričke vještine (Latvija 2014.), „More na dlanu“ (Hrvatska 2014.), „Šumski pjesnici“ (Hrvatska 2015.), „Gornjogradski književni festival“ (Hrvatska 2015.), „Mlade rime“ (Slovenija 2015.) Objavila je zbirku putopisne poezije „Faustova kći“ (SKC Kragujevac 2015). U iščekivanju je i promocija zbirke poezije „Na mjestu koje izaziva uzdah“. Školovala se u Maglaju i Zenici, a danas živi i studira u Sloveniji. Objavila je knjige: „Faustova kći“ (2015) „Mape Alme Karlin“ (2016). „Na mjestu koje izaziva uzdah“.Putuje autostopom i piše o ljudima i mjestima.

enesa_faust

Enesina knjiga putopisne poezije „Faustova kći“ je nastala na njenim putovanjima po Kavkazu i Kurdistanu, a objavljena je u Srbiji, u sklopu edicije Prvenac, koja je raspisala konkurs za štampanje i promociju knjige autora do 35 godina. Na konkurs je prispjelo oko 60 rukopisa iz regiona, a žiri je izabrao tri među kojima i Enesinu: „Faustova kći“. Objabila je „Mape Alme Karlin.“, a Gradskoj biblioteci Kakanj predstavit će i svoje treće autorsko djelo „Na mjestu koje izaziva uzdah“.

enesa_putoivanja

Enesa je proputovala brojne zemlje svijeta autostopom i o tome kaže:
- Ne plašim se putovati. Svaki putnik zna da svijet nije onoliko loše mjesto koliko nam mediji žele predstaviti. Više se plašim sjediti u kući i čitati crnu hroniku. Putovanje je energija kojom se odupiremo smrti duha. Putovanjem razvijamo socijalnu kogniciju, pomjeramo sopstvene granice. Ako odlučimo ostati na jednom mjestu, nikad nećemo saznati šta se stvarno nalazi Tamo, ostat ćemo uskraćeni za neposredno iskustvo.

enesa_mape

Zbirka „Na mjestu koje izaziva uzdah“ zanimljiva je pojava putopisne poezije u mlađoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Putujući kroz prostor (desetine zemalja) i vrijeme (historiografski motivi) Enesa Mahmić, sa istančanim smislom za detalje i snažnom psihološkom introspekcijom opisuje drevne gradove u jugoistočnoj Turskoj i Španiji, gdje se stvarni ljudi i događaji utopijski miješaju sa imaginarnim.

Poezija iz zbirke: „Na mjestu koje izaziva uzdah“

MARDIN

Na licima starih hamala vide se kamena sela
U dlanovima im upisane priče
O težačkom životu
O ljetnim večerima
Kad umorna glava pada u san
Čim tijelo dodirne krevet
Čak i u snu uši čuju topot motike
I glas gazde koji narađuje novu turu
Na mazgi
Gazde imaju svoje knjigovodstvo
Bijele i crne liste
Lažna obećanja
Kazne...
Oni čekaju namet
Čak i kad gliste i puževi sve pojedu
Čak i kad kiša zaboravi na selo
I sunce sprži zemlju
Potpuno
Pa se čini kao prašnjava beživotna galaksija
Čak i u snu usne šapuću molitve:
Allahu Milostivi
Spusti na ovu našu zemlju kišu milosti
A ne kišu patnje i razaranja
Iskušenja, rušenja i potopa
Na humusno zemljište i na kršovite stijene
U utrobe dolina i korjeništa drveća
Spusti nam kišu iz Tvojih oblaka
Bože, podari nam kišu prijatnu
Ugodnu, rodnu, obilnu, natapajuću
Koja će ovu zemlju napojiti
I od koje će zemlja trajno plodove davati
Spusti nam, Bože, Tvoje neizmjerne blagodati
I ne daj da budemo od onih koji gube nadu.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u