KakanjLive | Srijeda, 27.05.2020. godine

Večer podsjećanja na djelo Dželaluddina Rumija

18.03.2017. - Sinoć 17. marta u kakanjskoj Gradskoj biblioteci predstavljena su dva djela Dželaludina Rumija, a koje je preveo dr. Munir Drkić. Riječ je o djelima: Tajne Uzvišenosti i Ostrvo Mesnevije

„Tajne uzvišenosti „ poslije „Mesnevije“ spada u sami vrh najpoznatijih djela Dželaluddina Rumija. U njoj su sadržana predavanja koja je Rumi držao svojim učenicima, a poslije susreta sa Šemsom od Tabrizija.U toku kratkog jednosatnog predstavljanja, prisutni u čitaonici Biblioteke, mogli su se upoznati i sa Rumijevom biografijom, koju je kroz nekoliko zanimljivih priča predstavio prevodilac ova dva djela i prvi doktor Mesnevije na Balkanu, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevi Munir Drkić.

Najvažniji dio iz Rumijeve biografije svakako je onaj kada Rumi upoznaje šejha Šemsu od Tabriza. „Sadržaj ovih poglavlja odgovaraju dobrim dijelom i sadržajima iz Mesnevije“, rekao je jedan od promotora mr. Sulejman ef. Čeliković, zato što je Rumi po noći diktirao Mesneviju, a po danu je razumljivijim jezikom objašnjavao svojim učenicima i drugim slušaocima.Ustvari sve što je pisao i govorio je njegov pogled na svijet, onako kako je vidio ljude i Stvoritelja svih svjetova. Zato je u predstavljanju ovog djela mr. Čeliković tumačio i pojašnjavao Rumijevo pisanje dovodeć ih u temeljnu vezu sa kuranskim ajetima i hadisima.

“Ostrvo Mesnevije”, skraćeni je izbor po temama iz Mesnevije, kojeg sačinjava 365 stihova prema broju dana u godini.

Prevodilac ova dva Rumijeva djela profesor Drkić je na primjerima iz biografije Rumijevih predaka, njegovih roditelja, a posebno na primjerima iz Dželaluddinova života, koji se njegovim djelovanjem i direktnim prisustvom odvijao na ogromnom prostoru od Bagdada do Konje, ali i od krajnjih istočnih granica Kine sve do Španije, pokazao da je Dželaludin Rumi do danas ostao najveći, i najpoznatiji učenjak svih vremena.

Dželaludin Muhamed Rumi poznat i kao Mevlana je bio pjesnik, pravnik, islamski učenjak, teolog i sufijski učitelj. Smatra se jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat-Seldžučka Mala azija), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači “naš vodič”.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u