KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik

08.04.2018. - Poruka kakanjskog Paroha Dragiše Cvjetkovića

Paroh Dragiša C

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, praznik vjere, života i svakog blagoslova Božjeg. Sva naša vjera je u Vaskrsu i Vaskrs u vjeri. Apostol Pavle  u  Prvoj poslanici Korinćanima (15. 55)  svjedoči o slavnoj pobjedi dobra nad zlom, svjetlosti nad  tamom i životom nad smrti i pita : „ Gdje ti je, smrti, žalac? Gdje ti je, pakle, pobjeda?“ Praznik nad praznicima, dan nad danima,  Vaskrs  je praznik uspomene na Vaskrsenje Hristovo i kao takav iznova nas obnavlja i vaskrsava, u tome  i jeste izvor i snaga naša, u Hristu. Mi ljudi ogrehovljeni i takvi kakvi već jesmo, mali, možemo biti uzor ali ne i izvor. Snaga izvora je u Onome koji život daje, Gospodu Bogu Svevišnjem . Apostol Pavle  kao apostol naroda govori:  „Ako Hristos ne ustade, uzalud vjera vaša“, a odmah potom dodaje: „Ali je Hristos ustao iz mrtvih, te postade Prvenac onih koji su umrli“ (I Kor. 15, 17-20). Vjera u vaskrsenje Hristovo suština je apostolske propovedi i učenja, temelj Crkve. Stari Zavet nam na mnogo mjesta  govori o vaskrsenju.  O njemu svedoče prorok David u svojim Psalmima,  mnogostradalni Jov, prorok Jona i  prorok Jezekilj.

Punoća vaskrsenja je ispunjena u Novom Zavjetu, u stvarnom događaju  vaskrsenja Hristovog.  To nam potvrđuju sveti jevanđelisti potresnim opisom poslednjih događaja iz Hristovog života koji su se zbili u Jerusalimu: Njegovog izvođenja na sud pred Pilata, Njegovog Raspeća, Njegove smrti na krstu, Njegovog pogrebenja ali i Njegovoga slavnoga Vaskrsenja.

Kao i hrišćani drevnih vremena i mi u duhu tradicije  i običaja proslavljamo Vaskrs. Sa  svojim  bližnjima, za  trpezom  ljubavi uz šarana vaskršnja jaja. Šarano vaskršnje jaje je simbol života, simbol otvaranja, simbol početka, jer Gospod naš Isus Hristos nakon tri dana ustade iz mrtvih, smrt bi pobjeđena, vrata Raja otvorena i život vječni obećan.

Neka nas primjer vaskrsenja i vječnosti vodi, da znamo put kojim trebamo hoditi i djela koja nam je činiti. U istini živjeti,  vjeru ispovjedati, djelima je svjedočiti.

Ovom objavom istine i drevnim pozdravom  pravoslavnom  rodu upućujem  iskrene čestitke povodom najvećeg praznika Vaskrsa. Hristos Vaskrse - Zaista Hristos Vaskrse!

Dragiša Cvjetković, kakanjski Paroh

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u