KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

UŽOK-Žene Tršća pripremale hranu za Merhamet

08.11.2019. - Preko 50 kilograma slanih i slatkih jela, na inicijativu UŽOK-a, pripremila je grupa žena iz Tršća i predala u narodnu kuhinju kakanjskog „Merhameta“Grupa žena iz Mjesne zajednice Tršće, u petak 8. 11. 2019. godine, posjetila je prostorije i osoblje u narodnoj kuhinji kakanjskog dobrotvornog društva „Merhamet“. Učinuile su to na inicijativu UŽOK-a, a nakon što su u ovoj organizaciji došli do saznanja da se u „Merhametu“ susreću sa problemom nabavke potrebnih i raznovrsnijih količina hrane. Preko 50 kilograma, uglavnom, različitih pita i slatkih jela - kolača, ovom je prilikom predato na upotrebu, a o akciji koje je vođena u MZ Tršće, Sedina Bliznović, u ime grupe žena koja je sve organizovala i realizovala, rekla je:

- U toku sedmice kontaktirali su nas iz UŽOK-a sa molbom da se organizujemo i prikupimo određenu količinu hrane za za kuhinju „Merhamea“t u Kaknju. Pošto mi u Mjesnoj zajednici Tršće, već neko vrijeme funkcionišemo kao organizovana grupa žena, mi smo se i dogovorile da pripremimo izvjesnu količinu hrane. I evo, danas smo ovdje da pomognemo ovoj kuhinji i da obradujemo njene korisnike. Očekujemo da će naš primjer slijediti i žene iz drugih mjesnih zajednica i da će do kraja ovog mjeseca, ljudi u stanju potrebe imati raznovrsniju hranu, nego što je imaju inače.

sedinabliznovicSedina Bliznović

Sedina se zahvalila svim ženama koje su učestvovale u pripremanju hrane, a kaže da ih je više od 30.

U Merhametu su zadovoljni svakom vrstom pomoći, a ova današnja bi trebala predstavljati motivaciju za žene iz ostalih područja ili za žene organizovane u drugim udruženjima, da u koordinaciji sa rukovodstvom Merhametove kuhinje, nastave slijediti primjer iz Tršća. O tome nam je govorila Šefika Osmanbegovića, sekretar u Osnovnom odboru kakanjskog „Merhameta“:

- Zahvaljujem se ženama UŽOK-a iz Mjesne zajednice Tršće na ovoj donaciji koja nam puno znači, prije svega značit će našim korisnicima. Mi uglavnom pripremamo tople obroke, variva, ali ne pravimo pite i kolače. Očekujemo još jednu sličnu količinu hrane i to od žena koje su organiziovane u okviru Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, te se i njima javno zahvaljujem. Ovom prilikom pozivam da se grupno ili individualno nastavi sa pomaganjem rada ove kuhinje. Nama je bilo koji oblik pomoći ili u hrani ili u novcu za nabavku hrane dobro došla i neophodna.

sefikaosmamnbegovicŠefika Osmanbegovića

Kakanjski „Merhamet“, posredstvom ove kuhinje trenutno skrbi za 140 korisnika koji su sposobni doći i preuzeti hranu, zatim za još 20 korisnika iz udaljenjih sela i za 12 korisnika koji imaju svakodnevne kućne posjete.

dinkamerhametDinka Tepić

Predsjednica UŽOK-a, Dinka Tepić također je prisustvovala ovoj predaji hrane, a evo i šta je rekla:

- UŽOK se inče bavi humanitarnim radom, a ovom prilikom smo inicirali akciju među ženama iz Mjesne zajednice Tršće. One su to drage volje i objeručke prihvatile i rezultat toga je vidljiv na stolovima Merhameta. U ime rukovodstva UŽOK-a zahvaljujem se ovim ženama i zamolila bih žene u drugim mjesnim zajednicama, kada im se obratimo, da učine isto kao i ova grupa žena iz Tršća.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u