KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

UŽOK završava prvi ciklus obuke žena u Tršću

10.05.2019. - Ove sedmice završava prvi ciklus obuke krojenja, šivenja i tkanja za 22 polaznice iz Tršća, a slijedi drugi ciklkus u kojem je za edukaciju prijavljeno 27 žena iz ove mjesne zajedniceUdruženje žena Općine Kakanj (UŽOK), u Mjesnoj zajednici Tršće realizira projekat „Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja“. Ovih dana edukaciju završava prva grupa od 22 žene, a već naredne sedmice počinje obuka nove grupe u kojoj je prijavljeno 27 polaznica. Voditeljica projekta je Ljubica Subotić, asistira joj Naila Demir, a edukatorice su Halida Helja i Selvedina Duraković.

Realizacija projekta predstavlja nastavak obuke krojenja, šivenja i tkanja iz 2017. Godine, a kojeg u kontinuitetu podržava Općina Kakanj, općinski načelnik Aldin Šljivo i Služba za privredu, urbanizam i zašptitu okoline, koju vodi pomoćnik općinskog načelnika Mirza Fazlić.

U prostorijama Savjeta Mjesne zajednice Tršće, zatekli smo radnu i veselu atmosferu, u timskom radu po grupama. Istovremeno se kroji, šije, tka, hekla. Prvo smo razgovarali s apolaznicom edukacije Sanelom Čeliković:
- Obuku obavljamo u četiri kruga po sedam dana. Trenutno heklam, a prošla sam sedmodnevne edukacije na krojenju i šivenju. Ostalo je još da savladavam rad na tkalačkom stanu. Nije mi prvi puta da pohađam ovakve edukacije, ali mi dobro dođe da obnovim i unaprjedim sve što sam ranije naučila. Ova obuka mi se sviđa zato što se može postavljati više pitanja i zato što se uvijek možemo vraćati na radnje koje nismo dobro savladale. Radimo u grupama, sve su polaznice u jednoj prostoriji tako da je raspoloženje za rad veselo i ugodno.

Dok razgovaramo sa Sanelom, pridružuiju nam se Habiba Mušija, Jasmina Čeliković i Elvedina Subašić i pitamo da li će od ovogo što nauče, moći ekonomski privređivati. Sanela odgovara:
- Sebi i djeci ću moći. Znam izvaditi šnit, pravilno spajati krajeve jer znanje koje steknemo ovdje dovoljno je za takav rad, međutim ako se edukaciji i samostalnom radu posvetiš mislim da se može postići i nešto više.

tzrscenjihcetiriHabiba, Jasmina, Elvedina i Sanela, kažu dovoljno je da ponekad urade neki odjevni predmet za članove porodice i na taj način je ovaj projekat potpuno opravdao podršku koju ima od Općine Kakaknj, koja već treću godinu podržava njegovu implementaciju.

trscemedinasalkicMedina Salkić je, radi probe i nastavka rada odjenula haljinu, pa je pitamo da li je to sama radila. Kaže:
- Sama sam obavila šivenje, a zajedno sa edukatoricom Selvedinom Duraković sam je krojila.

trscefuadakadricU svim prethodnim edukacijama na ekonomskom osnaživanju žena koje je organiziorao UŽOK, nezaobilazna, redovna i potpuno posvećena prenošenju znanja o tkanju na stanu je vremešna Halida Helja. Zatekli smo je dok polaznicama edukacije pokazivala osnove ovog zanata. Jedna od njih Fuada Kadrić, kaže:
- Tkanjem su se bavile i moja nana i tetke, a ja se upravo učim da sačuvam ovaj prastari način dobijanja tkanine. Nana je imala i vlastiti stan. Pronašla sam se u ovome i zadovoljna sam stečenim znanjem.

Prvu grupu žena koja ove sedmice završava sa edukacijom sačinjavaju: Fahira Bliznović, Jasmina Čeliković, Sanela Čeliković, Nizama Čeliković, Nerka Čeliković, Fuada Kadrić, Elvedina Subašić, Zijada Subašić, Senada Subašić, Amela Banjić, Belma Banjić, Ilhana Mrkonjić, Sedina Bliznović, Belma Kubat, Medina Salkić, Zijada Salkić, Emina Delić, Ševala Fejzić, Mirzeta Fejzić, Sarah Demir, Habiba Musić i Alma Čeliković.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u