KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

UŽOK za ekonomsko osnaživanje žena

10.03.2017. - Udruženje žena Općine Kakanj počelo sa realizacijom projkta za ekonomsko osnaživanje žena. Očekuje se da će po njegovoj realizaciji određeni broj žena moći pokrenuti vlastiti biznis

Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK), u četvrtak 9. marta počelo je sa realizacijom projekta „Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja“, a sa ciljem razvoja poduzetništva i obrta za 2017. godinu. Obuka se održava u prostorijama UŽOK-a u Kraljevoj Sutjesci, a polaznice su sa područja naseljenih mjesta doline Trstionice. Ovo teritorijalno ograničenje nije strogo određeno, tako da obuci mogu pristupiti i zainteresirane žene iz drugih mjesta.
Realizacija ovog projekta predstavlja nastavak obuke krojenja, šivenja i tkanja započetu na području Općine Kakanj, u nekim drugim mjestima, prošle ali i u 2015. godini.

Rad u grupama po dva mjeseca

Planirano je da se obuka realizira u periodu od šest mjeseci. Sa tri grupe od po 20 žena. Edukacija jedne grupe traje dva mjeseca.
U prvoj grupi za edukaciju su: Almedina Alić, Nejra Topalović, Hajra Kevilj, Hajra Sabljaković, Sabira Obralija, Azra Jašarspahić - Fejzović, Elma Amiđić, Senida Omerović, Alma Rojo, Nermana Dautović, Amna Delić, Sejada Begić, Almira Hadžić, Mejrema Halilović, Belma Čelebić, Lejla Čelebić, Elma Tukar, Emina Brkić i Alejna Avdispahić.
Voditelj projekta je Munevera Zečević, a kao edukatori u projekat su uključeni Zakira Imamagić, Naila Demir, Selvedina Duraković, Fatima Suljić i Halida Helja.

Zahvalnaost Općinskom načelniku i njegovim saradnicima

Prvi dan polaznicama se obratila predsjednica Udruženja Dinka Tepić, upoznavši sve prisutne o djelovanju UŽOK od 1993. godine do danas, istakavši da je osnovni cilj njihovog djelovanja pomoć ženama u ekonomskom osnaživanju.

muneverazecevicMunevera Zečević, voditeljka projekta govori o njegovim ciljevima i podršci iz Općine Kakanj

- Ovo može biti početak vaše bolje budućnosti. Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je oživio ovaj naš projekat. Zajedno sa svojim saradnicima, dodjelio nam je povaj prostor na korištenje i finansijski poticaj za vaše osposobljavanje. Budžet za realizaciju ovog projekta je puno veći od odobrenih sredstava, ali finansijski poticaj Općine Kakanj je omogućio da ste vi danas ovdje.Zato i u vaše ime zahvaljujm načelniku Kaknja. Kada ovo završite, uz dodatni i svakodnevni rad bićete osposobljene za pokrteanje vlastitog biznisa, zanatskog obrta, za koji možete dobiti poticaj opet iz Općine Kakanj i tako promijeniti vlastitu budućnost, obezbjeđujući sebi radno mjesto u vlastitom biznisu. Zato budite vrijedne, učite, iskoristite ovu priliku za vlastito dobro, rekla je voditeljica projekta Munevera Zečević.

Radit će se predmeti bosanskog dizajna

U dvomjesečnom osposobljavanju polaznice ove edukacije savladat će sve potrebno za krojenje, šivenje , klasično i zidno tkanje.
Inženjerka tekstila Zakira Imamagić, žena sa velikim iskustvom u struci, stečenom u Vitexu i Preventu, a na poslovima kreiranja i dizjaniranja dolazit će iz Visokog u Kraljevu Sutjesku i svoje vještine nesebično prenositi na polaznice edukacije:

zakiranumamkadicZakira Imamagić, inženjerka tekstila, govori o specifičnostima bosanskog dizajna

- Drago mi je što ovdje vidim mlade žene. Naša je zemlja bogata posebno tradicijom odakle ćemo crpiti motive. Radit ćemo motive našeg bosanskog ćilima i ne samo ćilima.Biće to predmeti bosaanskog dizajna koji je prepoznatljiv sa svojim specifičnostima. Radit ćemo i zavjese. Imaju prođu. Vi ćete same kod kuće , kada ovdje naučite, smišljati nove ideje. Biće tu i tkanih slika, koje u tekstilstvu nazivamo gobleni, zatim tapiserije.Želim vas naučiti kako se dizjanira i kako se kreira.

Turistički ciljevi projekta

Sve što se nauči raditi u ovim UŽOK-ovim radinicama, baš u Kraljevoj Sutjesci može biti izloženo kao stalna i prodajna izložba u turističke svrhe. Predmeti koji se urade, imat će motive BiH, Kaknja, Kraljeve Sutjeske i na taj način biti dio unikatne ponude za ljude koji iz turističkih razloga dolaze u Kraljevu Sutjesku. I to je jedan od ciljeva ovog projekta.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u