KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

UŽOK realizira eko projekat

11.02.2016. - Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK) realizira projekat pod nazivom Zaustavimo ekološku katastrofu

Prva radionica održana je u Osnovnoj školi ”Rešad Kadić” u Brnjicu

Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK) u srijedu 10. februara, počelo je sa realizacijom još jednog projekta čiji sadržaj je edukacija od općeg interasa. Riječ je o projektu pod nazivom Zaustavimo ekološku katastrofu, a ciljna grupa su žene koje žive u najudaljenjim ruralnim područjima Kaknja.

Interaktivne radionice ovog projekta vodi Ljubica Subotić jedna od aktivistica UŽOKA sa najdužim stažom u ovom udruženju Kakanjki, a u pripremi i realizaciji nezaobilazne su Munevera Zečević, žena koja je svu svoju energiju i znanje posvetila ovoj organizaciji, te Dinka Tepić, predsjednica UŽOK-a.U ekipi koja realizira projekat je i Naila Alić Demir.

Za ovaj projekat, pored niza ostalih koje godinama realiziraju, žene u UŽOK-u su se odlučile, iz više razloga, a jedan od njih je zaštita i očuvanje prirodnih ljepota, izvora, rijeka i šuma na području Kaknja i nužnost očuvanja prvenstveno riječnih obala. Planirano je da se edukacija na sonovu ovog projekta realizira na području: Bilješeva, Trnovaca, Doboja, Kraljeve Sutjeske, Brežana, Bijelog Polja, Slapne Gore, Kujavča, Koprivnice, Bičera, Dumanca i Brnjica, odakle je jučer i krenula realizacija projekta.

Ovim projektom, ženama koje prisustvuju predavanjima budu podjeljene platnene vrećice, koje se koriste kao ceker-torba za svakodnevnu upotrebu u prodavnicama i trgovačkim centrima, a kao zamjena za plastične vrećice za čiju razgradnju je potrebno 100 do 1000 godina. Zato je jedan od ciljeva projekta i smanjenje upotrebe plastičnih vrećica, koji u velikom broju ima, odbačenih upravo na obalama rijeka.

Više fotografija pogledajte na Facebook - KakanjLive

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u