KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

UŽOK-Privodi se kraju edukacija žena u Tršću

26.06.2019. - Posjetili smo društvene prostorije u Mjesnoj zajednici Tršće, gdje se realizira UŽOK-ova edukacija druge grupe žena za ekonomsko osnaživanje kroz savladavanje vještina tkanja, krojenje, šivenja i heklanja

Još u aprilu počela je realizacija ovog projekta kojeg podržava Općina Kakanj a realiziora UŽOK (Udruženje žena Općine Kakanj). Do kraja mjeseca maja završena je edukacija prve grupe, a od 1. juna počela je edukacije druge grupe žena, koja treba završiti 15. jula 2019. godine.

Zatekli smo rad u tri radionice: na mašinama za šivenje, zatim radionicu na heklanju, a za tkalačkim stanom smo razgovarali sa Rebijom Bliznović, koja kaže:

- Nikada nisam imala priliku upoznati rad na tkalačkom stanu. Htjela sam ovo naučiti, pružila mi se prilika i ja sam je iskoristila. Kako sam savladavala jednu opo jednu radnju tkanje me sve više privlačilo. Iz dana u dan bilo mi je interesantnije tako da se u meni pojavljivala sve veća i veća želja da koristim mogućnosti koje u izradi tkanog materijala pruža ova naprava. Ima tu i želje da se tradicionalni način dobijanja tkanine produži i sačuva ali je veće zadovoljstvo kada nešto otkam i kadavidim šta sam napravila. Od tkanina koje sam do sada radila izrađivali smo stoljnjak, jastušnicu i materijal za odjevni predmet.

rebija

Iz svega što je Rebija rekla, potpuno ja jasno da se u ovoj UŽOK-ovoj radionici zaista stiče praktično znanje i da polaznice savladavaju sve ono što kao znanje dobijaju od svojih instruktorica.

Prilazimo jednoj grupi žena koje pitamo, - Šta vi radite? Dobijamo odgovor iz grupe: - Ovo je ozbiljan posao.
Ne mislimo da nije pa ih pitamo da se predstave. Vidno raspoložene Izgovaraju imena, jedna za drugom: Nasiha, Nedžma, Zehra, Ismeta i Enisa. Znamo da je edukacija u Tršću, ali u ovoj grupi je Nasiha Balta koja dolazi iz Doboja:

- Uvijek sam htjela, ali nijedan prethodni ciklus edukacija koje je organizovao UŽOK, nisam pravovremeno upratila. I eto sada dolazim iz Doboja u Tršće i nije to daleko. Htjela sam da savladam sve što se ovdje može naučiti i zadovoljna sam.

nasioha

Sve polaznice edukcije iz grupe koja je u vrijeme naše posjete radila vježbu heklanja i ukrašavanja, već se pripremaju za samostalni rad u vlastitom domaćinstvu, kažu da se nabavile mašine za šivanje, i da će biti dovoljno ako budui radile odjevne i druge kućanske predmete samo za sebe.

U društvenim prostorijama Mjesne zajednice Tršće, gdje se već treći mjesec realizira UŽOK-ov projekat kojeg podržava i Općina Kakanj, u jednom redu na niz školskih klupa postavljene su šivaće mašine, a za svakom od njih po jedna ili dvije polaznice edukacije. Ovo je faza kada su sve uradile više odjevnih predmeta, a razgovarali smo sa Melisom Kahvedžić, koja je uz instruktorske savjete do sada radila krojenje i šivenje: jastušnice, kecelje, suknje, cekera i haljine. Nešto od toga je krojila, nešto sašila, a kaže:

- I ostale polaznice edukacije prolaze slične ili jednake faze kao i ja. Prijavila sam se ocvdej da nešto naučim i već sada mogu reći da jesam naučila. Treba tu još rada i učenja ali sam zadovoljna. Dobro će mi doći, nemam mašinu za šivenje i poslije ovoga želim da je nabavim.

melisa

Podsjećamo da je ovo druga grupa žena iz Mjesne zajednice Tršće, koja se osposobljava u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja, a sa njima kao i sa prethodnom grupom rade Halida Helja, Selvedina Duraković, Naila Demir, dok je vođa projekta Ljubica Subotić.

U ovoj grupi, koja edukaciju završava 15.07.2019. su: Ajla Čeliković, Alma Čeliković, Sumeja Čeliković, Lejla Subašić, Lejla Fejzić, Selma Fejzić, Ehlimana Bliznović, Rebija Bliznović, Nedžma Bliznović, Hana Boliznović, Sanela Husanović, Merhunisa Čeliković, Nishada Čeliković, Amela Banjić, Selvera Banjić, Ismeta Subašić, Berina Subašić, Enisa Fejzić, Džana Fejzić, Zehra Fetić, Melisa Kahvedžić i Nasiha Balta.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u