KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

UŽOK na Kakanjskim danima

02.08.2017. - Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK) nije propistilo nijedno učešće na Kakanjskim danima.Ove godine izlažu kvalitetne i vrijedne predmete, sve ručne radove koji puno vrijede a tokom Kakanjskih dana mogu se kupovati kako bi se građani uključili u realizaciju njihovih ciljeva o ekonomskom osnaživanju žena

Munevera Zečević, (Udruženje žena općine Kakanj), voditelj je ovogodišnjeg projekta „Ekonomsko osnaživanje žena“, kojeg je pomogla Općina Kakanj i koji traje zadnja četiri mjeseca. Preostala je još edukacija jedne grupe žena koje će se odvijati tokom augusta i septembra.UŽOK je svake godine dio Kakanjskih dana i postao je u dijelu prezentacije i pripreme tradicionalnih kulturno historijskih predmeta vezanih za naša domaćinstva prepoznatljivi znak ove ljetne manifestacije.

UŽOK nastoji da obogati ovaj općinski program ,to je jedan razlog za učešće, a o drugom razlogu gospođa Zečević ističe:

-Želimo pokazati sve što su polaznice našeg projekta krojenja, šivenja i tkanja u smislu ekonomskog osnaživanja žena, naučile i napravile tokom edukacije. Na određen način želimo biti vjetar u leđa ženama u njihovom samostalnom privređivanju za život što ih čini nazavisnim i zadovoljnim. Ovdje će i građani Kaknja vidjeti šta to UŽOK radi i šta su žene uradile pohađajući naše kurseve.

zeneuzokgrupa
Šta očekujete od građana?
Ženama koje su ovo radile treba dati podstrek, motivisati ih da i dalje ovo rade kako bi konačan cilj ekonomskog osnaživanja bio postignut. Građani i posjetioci Kakanjskih dana kupovinom svakog proizvoda pojedinačno pomažu i motivišu ženu koja je radila neki od bezbroj predmeta koje vidite ovdje. Želim nglasiti da su svi predmeti unikatni, ne ponavljaju se. Kada kažem da je jedna tapeserija rađena dvadeset dana, mislim da kažem da ona ima svoju izuzetnu vrijednost, rukom rađenu. Svi ostali predmeti su ručni rad.

Ko se razumije nije mu skupo

Da li ima kupaca?
- Kada je u pitanju izrada ručnog rada, to je za građane skupo. Jer to nije roba kineska, roba turska, to je ručni rad za čiju izradu su potrebni dani i dani, znanje i ljubav. Radili smo jedan grb skoro mjesec dana za općinu Kakanj , to je jedan manji općinski grb, koji svakako ima svoju vrijednost, i svaki ovaj proizvod ima izuzetnu vrijednost. Oni koji se razumiju u rukotvorinu neće reći da je skupo, koji ne, reći će da je preskupa vrijednost ovih naših rukotvorina. Isto kao što se neko ne razumije u slike, ulja, vode, grafike,isto tako je slučaj i sa našim tapiserijama. Ne može svako vidjeti sliku na isti način, ukusi su različiti, ali treba znati koliko je u to uloženo truda.

cilimtkano

Velika podrška Načelnika i saradnika

Kako ste zadovoljni podrškom općine Kakanj?
- Super! Ja posebno moram pohvaliti sadašnjeg načelnika Nermina Mandru, zbog kojeg po poslije puno vremena osjećamo da postojimo, po prvi put nas neko prati, po prvi put nam omogućava da radimo nekim normalnim načinom. Uz nas je kao i njegovi saradnici koje vrlo cijenimo i poštujemo.

Da li nešto uspijete prodati za vrijeme manfisetacija kao što je ova „Kakanjski dani“?
- Ne! To je vrlo interesantno, ali naši kupci koji imaju novac, odlaze i kupuju u Sarajevu i nekim drugim gradovima.Naprimjer, mi imamo prekrasne šalove tkane, imamo divne bošče, imamo divne stoljnjake.Pogotovo kada dođe dijaspora, ili kada idu u dijasporu, kupuju po drugim gradovima, a mogu i kod nas. Ja ne znam šta je to, da li ljubomora, neznanje vrijednosti, ali ne kupuju.

Kada se završe Kakanjski dani UŽOK će u Kraljevoj Sutjesci imati stalni izložbeni prostor. Tu će se dolaziti po narudžbe, te će postojati prilika za kupoprodaju i svi koji budu dolazili u obilazak Kraljeve Sutjeske moži će pogledati naše radove i imati mogućnost da kupuju. Pored toga što je cilj UŽOK-a da ženu učini ekonomski neovisnom. Žele i da obogate kakanjsku turističku ponudu, posebno u području Kraljeve Sutjeske. Žele da u Kraljevoj Sutjesci probude život, da ožive nekadašnji duh pretežno za povratnice.

Bratislava Terzić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u