KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

UŽOK-Ekonomsko osnaživanje žena

06.04.2017. - Polaznice edukacije krojenja, šivenja i tkanja uradile prve vlastite odjevne predmete i najavile sposobnost za pokretanje vlastitog biznisa kroz poticaje Općine Kakanj

Nema još ni 30 dana, od kakao je počela realizacija projkta „Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja“, koje realizira Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK), a u radionici koja je smještena u Kraljevoj Sutjesci, već nastaju prvi finalni proizvodi. Riječ je o primjeni stečenog teoretskog, ali posebno praktičnog znanja u krojenju, šivenju i tkanju.

uzokstepenistepolaznicePolaznice prvog ciklusa na stepeništu prostorija gdje se obavlja edukacija

Halida Helja, je kažu vjerovatno jedina žena na području Kaknja koja aktivno radi na tradiocinalno stari način tkanje platna na također tradicionalnom i starom drvenom „stroju“. To je bio dovoljan razlog da se na poziv iz UŽOK-a uključi u ovaj projekat, kako bi za par mjeseci sve tajne ovog zanata prenijela na mlađe i na žene koje imaju ideju kako pokrenuti vlastiti biznis za proizvodnju i prodaju prirodnih i kvalitetnih tkanina sa originalnim dizajnom. U prethodnih mjesec dana dio tajni ovog zanata izučavele su i prakticirale Senida Topalović, Nejra Topalović, Amna Berbić, Almedina Ćosić...

uzokpantalonePrvi vlastiti rad - hlače, slijedi izrada košulje

Radosno i ponosno, svoje prve ručne radove, nastale tokom ove obuke, a riječ je o ženskim hlačama, uradile su: Almedina Alić, Hajra Sabljaković, Belma Čelebić, Nejra Topalović, Amna Begić, Alma Rojo i Lejla Čelebić. Zajedno sa ostalim učesnicama ove obuke, one su savladale osnove krojenja i šivenja i uradile svoj prvi odjevni predmet. Ima tu još posla, sitnog dotjerivanja, peglanja i slično ali ovo što smo vidjeli zaista govori da ove žene znaju zašto su ovdje došle i šta im je konačan cilj.

nejratopalovic_amnaberbicNejra Topalović i Amna Berbić vjeruju u sebe i aplicirat će na poticaje za poduzetništvo

Nakon što su savladale krojenje i šivenje hlača, ušle su u novu fazu obuke, a to je krojenje i šivenje košulje. Na ovom poslu zatekli smo Nejru Topalović i Amnu Berbić. Prva je frizerka sa tri godine staža na Birou rada. Druga je prikupila punih devet godina na Zavodu za zapošljavanje, a ekonomski je tehničar. I Nejra i Amna su ubjeđene da će toliko dobro i tako kvalitetno savladati krojenje i šivenje da će bez ikakvog straha ući u vlastiti biznis, jer vjeruju u sebe i u poticaj Općine Kakanj za pokretanje biznisa.

fatimasuljicFatima Suljić, instruktorica

Jedna od njihovih instruktorica Fata Suljić, kaže:

- Deset godina radim kao samostalni krojač. Svoje iskustvo prenosim na žene koje su ovdje i koje pokazuju veliku volju za rad i učenje. Ako zadrže ovaj nivo interesovanja vjerujem da će polovina njih postići sve što sam i ja u ovih deset godina, možda i više. Imam običaj reći da sam na svojoj krojačkoj igli, odškolovala dva studenta. To nije malo.Važna je upornost, strpljivost, predansot poslu i čvrsto vjera u ono što radiš i želiš. Svaka od ovih žena koja to bude imala, uspjet će u ovom poslu, rekla je Fata Suljić.

aidajasarspahicAida Jašarspahić, instruktorica

Aida Jašarspahić, je također jedna od instruktorica za praktičan rad koja se ovom projektu priključila ove sedmice, s obzirom da je edukativna faza u kojoj se nalaze polaznice dospjela do savjeta i uputa koje u konačnom izgledu gotovog odjevnog predmeta može davati ova žena, domaćica sa 35 godina iskustva u svijetu krojenja i šivenja, ali i u svijetu modernih kreacija, koje je prakticirala u osam godina rada sa Blankom Zgonjanin i njenim kreacijama za različite sezone i prilike i na sedmicama mode od Sarajeva do Zagreba:

- Vrlo rado sam prihvatila poziv iz UŽOK-a. Rad sa UŽOK-om je uvijek prvo rad iz ljubavi i višegodišnjeg druženja sa Muneverom Zečević, po kojoj se prepoznaje UŽOK. Moj najveći uspjeh je što sam svoje znanje i ljubav prema ovom poslu prenijela na svoju kćerku Nerminu, koja je već imala priliku javnosti pokazati svoje radove. Nema razlike između onoga čemu sam učila svoju kćerku i onoga što prenosim polaznicama ove edukacije. Najviše insistiram na pedantnosti, preciznosti i urednosti od početka rada na odjevnom predmetu do njegove konačne realizacije, rekla nam je Aida Jašarspahić.

Nailu Demir, neumornu aktivistkinju UŽOK-a zatekli smo da radi na zidnom tkanju grba Općine Kakanj. I zidno tkanje je dio onoga što će se ovdje naučiti, a uz Nailu, po različitim šemama motive bosanskog ćilima, tapiserija sa čvorovima još su radile: Elma Amidžić, Senida Omerović, Alejna Avdispahić, Elma Tukar, Azra Jašarspahić...

Projekat Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja, realizira se na osnovu vlastitih sredstava UŽOK-a i podrške Općine Kakanj kroz Program utroška sredstava iz budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2017. godinu. Realizacija projkta počela je 9. marta, a polovinom mjeseca maja obuku će završiti prva grupa od 20 žena. Nakon toga slijedi obuka još dvije grupe po 20 žena u trajanju po dva mjeseca. Obuka se izvodi u prostorijama UŽOK-a u Kraljevoj Sutjesci.

Vezani tekst: UŽOK za ekonomsko osnaživanje žena

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u