KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

UŽOK-Besplatne maske uručene Civilnoj zaštiti

30.03.2020. - Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK) u saradnji sa organizovanjem žena u domaćinstavima u Tršću, Kučićima, Bištranima i Tičićima, radilo je na krojenju i šivenju zaštitnih maski. Akcija se nastavlja podjelom materijala za sva lica koja imaju odgovarajuća sredstva za rad (ručno i mašinski)


Zajedničkim radom žena UŽOK-a u prethodnih nekoliko dana skorijeno je i sašiveno 500 zaštitnih maski koje su namijenjene za besplatnu podjelu. U prostorijama UŽOK-a, zaštitne maske su preuzeli predstavnici Općinskog štaba Civilne zaštite. 

Svjedoci smo da u apotekama i drugim prodajnim mjestima higijensko zaštitne opreme nema zaštitnih maski i da je njihova nabavka zaista veliki problem za građane. Istovremeno na sve strane imamo objave kako se proizvodnjom zaštitnih maski masovno bave, širom Bosne i Hercegovine, pa i kakanjske firme. Bez obzira što se izlazi u javnost sa nevjerovatno visokim ciframa proizvedenih maski (Wilona) građani Kaknja nigdje nemaju niti prodajni niti besplatni punkt za nabavku ovog osnovnog sredstva u borbi protiv širenja korona virusa.

Pored toga, postoje dojave da se u gradu kod priučene krojačice, zaštitna maska može nabaviti po cijeni koja ne priliči datim okolnostima.

U takvoj situaciji kakanjska ratna heriona Munevera Zečević, sa svojim humanitarnim ešalonom vrijednih žena, nabavila je odgovarujećeg materijala, u prodavnicama koje su silom prilika zatvorene, inicirala je i realizirala proizvodnju prvog kontigenta zaštitnih maski koje će se dijeliti na besplatnoj osnovi. Nešto slično, kako je maske podijelila NVO pomozi.ba iz Sarajeva.

SAM_6817Operativne organizacijske poslove odradile su i još uvijek odrađaju Naila Demir i Senida Omerović. Stigle su do žena koje kroje i šiju, prenijeti idejno rješenje maske, koje je osmislio Dino Demir, a dostavile su i novi kontigent materijala za sljedeću isporuku maski. UŽOK je za ove poslove organizirao žene u Tršću, Tičićima, Bištranima i Kučićima.

Zaštitne maske su u Tršću radile: Sedina Bliznović, Hana Bliznović, Fuada Kadrić, Emina Delić, Ševala Fejzić, Sanela Čeliković, Jasmina Čeliković, Zijada Subašić, Medina Salkić, Zijada Salkić, Ilhana Mrkonjić, Ismeta Subašić, Enisa Fejzić, Zehra Fetić, Merhunisa Čeliković, Nishada Čeliković, Sanela Husanović, Ilma Demir i Lejla Fejzić. U Tičićima: Memnuna Čelebić, Elvira Čelebić i Lejla Smaka. U Kučićima: Mahira Karamija, Edina Odobašić, Dženan Bliznović, Emina Muflizović I, Emina Muflizović II, Remzija Karamuja, Mirsada Trakić i Selvedina Terzić i u Bištranima: Proizvoidni obrt, tapetar Bečirović s porodicom, Dženan Bečirović i Belma Bečirović.

Značajne količine materijala trenutno se nalaze u UŽOKU- i Naila Demir poziva sve građane Kaknja koji mogu praviti zaštitne maske da se jave i preuzmu željenu količinu:

- Na fecebook stranicu UŽOK-a mogu se javiti svi koji imaju sredstva za ručni ili mašinski rad maski, svi koji imaju i najmanje mogućeg znanja za krojenje i šivenje mogu praviti maske. Imamo materijala toliko da možemo organizovati zainteresirana lica da prave maske za svoje komšije u zgradama ili selu. Prema posljednjim javljanjima, uručili smo materijala za izradu 1600 maski. Lica koja su se na to odlučila trenutno ne mogu više uzimati materijal, pa je potrebno da nam se stalno javljaju novi proizvođači iz vlastitog domaćinstva.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u