KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

Usvojen Nacrt zakona o dugovanjima rudnika uglja

04.01.2018. - Trenutno je u javnoj raspravi Nacrt Zakona kojim se reguliše izmirivanje obaveza rudnika uglja za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti na period od 120 mjeseci

skupstina22zdkFoto/Arhiv

Skupština Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je Nacrt Zakona o regulisanju dospjelih a neuplaćenih obaveza za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Zeničko dobojskom kantonu i uputila ga u javnu raspravu koja će trajati 30 dana.

Ovaj zakon je neophodan kako bi se riješilo pitanje uplata za dospjele a neuplaćene obaveze kako bi se stekli uvjeti za nesmetano ostvarivanje prava radnika rudnika uglja na zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Preme usvojenom Nacrtu zakona Rudnici će dug plaćati mjesečno u 120 jednakih rata.

U Zeničko dobojskom kantonu djeluju tri rudnika uglja: Zenica, Breza i Kakanj. Svi imaju višemilionske obaveze po ovom osnovu. Rudnik Kakanj je jedini u toku 2017. godine izmirio sve obaveze po ovom osnovu za iplaćene plaće tokom godine tako da je zaustavio trend povećavanja obaveza iz ranijeg perioda. Jednim dijelom je i smanjen jer su isplaćene zaostale obaveze za svakog penzionisanog radnika.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u