KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Uskoro Evropski dan bez automobila

11.09.2017. - I ove godine u Kaknju će biti obilježena Evropska sedmica mobilnosti i Evropski dan bez automobila

bezautomobilaProšlogodišnje kakanjsko obilježavanje Dana bez automobila

Evropska sedmice mobilnosti koja se obilježava u periodu od 16. do 22. septembra je kampanja usmjerena ka podsticanju građana na korištenje javnog prijevoza, biciklizam, šetnju i na podsticanje europskih gradova da promovišu ova prijevozna sredstva, grade biciklističke staze itd.

Evropska sedmica mobilnosti bit će i ove godine obilježena u Kaknju. U pripremi je program obilježavanja koji će uskoro biti objavljen.

Jedna od aktivnosti kojima se obilježava Evropska sedmica mobilnosti je i obilježavanje 22. septembra – Evropskog dana bez automobila. Cilj ovih aktivnosti je da najmlađi nauče da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pješačiti, koristiti bicikl i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje zagađenja i buke.

Evropski dan bez automobila obilježen je prošle godine u Kaknju biciklističkom turom od Kaknja do Kraljeve Sutjeske. Više od 150 učesnika vožnjom bicikla ulicama Kaknja i dalje sve do Kraljeve Sutjeske poslalo je poruku o potrebi smanjenja korištenja automobila obzirom na činjenicu da produkti sagorijevanja motora sa unutrašnjim sagorijevanjem sadrže široku lepezu otrovnih gasova.

Po dolasku u Kraljevu Sutjesku za sve učesnike upriličen je čast historije o srednjovjekovnoj Bosni, te značaju i ulozi kraljevskih dvora u Kraljevoj Sutjesci i obližnjem Bobovcu.

Ovaj događaj organizirala je Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, u saradnji sa Društvom pedagoga tjelesne kulture, uz podršku Općine Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u