KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Uređenje dvorišta Džamije u Kraljevoj Sutjesci

11.08.2017. - U toku su radovi na uređenju dvorišta, a Sebilj sa novom pristupnom stazom u dvorištu džamije novi su detalji koji ovaj prostor čine funkcionalnijim i ljepšim

U četvrtak 10. augusta u dvorištu Sultan Fatihove džamije u Kraljevoj Sutjesci zatekli smo imama Adema ef. Heganovića, kao zajedno sa grupom mještana pripremaju radove za postavljanje nove kaldrme, poput one koja je već postavljena od kapije do sebilja.

dzsebiljSebilj sa dijelom nove pristupne staze, od kapije prema sebilju

Kako bi kompletno dvorišto bilo uređeno u jedinstvenim oblicima, pristupilo se skidanju starih dvorišnih, podnih elemenata. O tome šta se radi i šta je urađeno efendija Heganović nam kaže:

- Pristupna staza sebilju i sebilj urađeni su podrškom Zavoda za zaštitu kulturno historijskih spomenika. Radovi su se izvodili u prošlom mjesecu. Nakon što su završeni bila je uočljiva razlika između stare i nove kaldrme, tako da smo odlučili te površine urediti na isti način kako je uređena i pristupna staza do sebilja. Radove finansiramo iz vlastitih izvora i uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Kakanj. Još nemamo sva potrebna sredstva i bilo bi od značajne pomoći da se ko može i želi uključi sa prilozima za izvođenje ovih radova, rekao je Heganović.

Očekuje se da će poslovi biti završeni do 25. augusta kada je planirano da se ovdje održi tradicionalni, jedan od najpoznatijih i najposjećenijih mevluda u Bosni i Hercegovini.

dzpripremanjePripremni radovi  za izgradnju nove staze do ulaza u džamiju

Džamija u Kraljevoj Sutjesci je sagrađena u lokalnom graditeljskom maniru, četvrtaste osnove sa drvenim krovom iz kojeg izlazi drvena munara. Locirana je na lijevoj obali rijeke Trstionice. Prema predanju dao je izgraditi Sultan Mehmed II El-Fatih u 15. stoljeću.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u