KakanjLive | Ponedjeljak, 01.06.2020. godine

Upute iz Doma zdravlja

18.05.2020. - U Kakanj stiglo 107 sugrađana iz inostranstva koji su obavezni ostati u samoizolaciji. I pored popuštanja nekih mjera i dalje potrebna predostrožnost. Za redovne preglede najvljivati se telefonom

domzdrdron
Operativni tim JU Dom zdravlja Kakanj obavještava javnost da se od petka do ponedjeljka iz inostranstva u Kakanj vratilo 107 naših sugrađana i svi oni su obavezni ostati u 14-dnevnoj samoizolaciji, te javiti se putem telefona, kako bi se registrovali u Higijensko epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. Obavezno svi oni, kao i oni koji su sa njima ostvarivali socijalni kontakt, moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU Dom zdravlja Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19. Svi naši sugrađani koji imaju saznanja da su se neke osobe vratile iz inostranstva, a nisu se registrovali u Higijensko epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj, anonimno mogu prijaviti te osobe nadležnim inspekcijskim ili policijskim organima.

I dalje poduzimati mjere predostrožnosti

Naglašavamo i obavještavamo javnost da, unatoč popuštanju mnogih preventivnih mjera, korona virus nije nestao i svaka osoba treba biti veoma oprezna i poduzimati sve mjere i radnje kojima se može prevenirati infekcija novim korona virusom, jer eksplozivno pojavljivanje zaraze novim korona virusom je moguće u svakom trenutku, pogotovo što je primjetno da je došlo do popuštanja u pridržavanju preventivnih mjera kao što je fizička distanca i nošenje zaštitinih maski. Molimo sve naše sugrađane da budu i dalje savjesni i odgovorni prema sopstvenom zdravlju, ali i prema zdravlju svih ljudi, te da se pridržavaju svih važećih preventivnih mjera: održavanje lične higijene -pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem živimo, provjetravanje prostorija, izbjegavanje socijalnih kontakata i bespotrebnih okupljanja, obraćanje pažnje na fizičku distancu u svim okolnostima, korištenje lične zaštitne opreme-maske i rukavice itd, jer one imaju jedinstven cilj, a to je: spriječiti pojavu oboljenja COVID-19, jer je to oboljenje koje u mnogim slučajevima ima smrtonosan ishod.

Kako bi se spriječile gužve u JU Dom zdravlja...

Kako bi se spriječile gužve u JU Dom zdravlja Kakanj molimo i apelujemo na sve pacijente da se obavezno naručuju za preglede telefonskim putem u svim ambulantama gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara, u protivnom bićemo prinuđeni primati isključivo one pacijente koji su se naručili telefonom. Svi oni koji ne poštuju ovu mjeru i dolaze nenaručeni u ambulante JU Dom zdravlja Kakanj, a pri tome nisu hitni slučajevi, prave bespotrebne gužve na trijažnom punktu i dodatno omogućavaju pojavu infekcije novim korona virusom. Još jednom apelujemo na naše sugrađane i molimo ih da se pridržavaju ovog uputstva u cilju zaštite njihovog zdravlja i zdravlja drugih ljudi, jer je ovo preventivna mjera kojom se želi spriječiti pojava infekcije u zdravstvenoj ustanovi, ali i kod naših sugrađana. Svi oni koji žele posjetiti JU Dom zdravlja Kakanj, bez obzira na razlog posjete, obavezni su proći kroz trijažni šator kako bi im se popunila epidemiološka anketa. Na kraju, molimo naše sugrađane da imaju razumijevanja i budu strpljivi, jer sve preventivne mjere imaju jedan jedini cilj, a to je spriječiti pojavu zaraznog oboljenja COVID-19 na području naše Općine.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u