KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Uoči premijere - Pazi zebra

10.03.2016. - U petak 11. marta u Domu kulture na programu je još jedna premijera pozorišne predstave koja je nastala kakanjskim i zeničkim pozorišnim snagama. O predstavi Pazi zebra govori reditelj Miroljub Mijatović, glumci Miraza Bajramović i Zlatan Školjić, te u ime produkcije Mirza Mušija

Kaknjska premijera predstave Pazi zebra se igra u okviru Dječije nedjelje. Obilježavanje ovih dana za djecu nije više samo u toj sedmici. Zbog finansijskih sredstva koja se razvalče na cijelu godinu i Dječija nedjelja je raspoređena na događaje tokom 12 mjeseci. Zenička premijera je 20. marta i biće igrana u okviru Zeničkog proljeća.

Uoči ove premijere, koordinator za kulturno umjetničku djelatnost i marketing KSC Kakanj, Mirza Mušija, zahvalio se medijama na redovnom izvještavanju sa događaja koje organizira KSC, a riječi zahvalnosti uputio je i reditelju Miroljubu Mijatoviću, koje je kako kaže davno pružio ruku ovoj ustanovi i napravio most između Bosanskog narodnog pozorišta i Dramskog studija KSC Kakanj. Mušija još kaže: „S obzirom da prema dostupnim statistikama svake tri minute u svijetu pogine jedno dijete u saobraćaju, Miroljub Mijatović je to prepoznao kao problem i odlučio da ga tretira u pozorištu. Ovom predstavom i ovakvim projektimi mi oplemenjujemo ljude“.

Glumačkom igrom razvili priču

Reditelj predstave Miroljub Mijatović ističe da je ovo četrnaesta ili petnaesta 15 predstava koju režira u saradnji sa JU KSC Kakanj. Godinama ovdje radi Škola glume i godinama se rade zajedničke produkcije, a u posljednje vrijeme došlo je do jačeg uvezivanja profesinalnih glumaca iz Kaknja i Zenice. O predstavi Pazi Zebra reditelj Mijatović ovakogovori: „Autorski, ovo je timski projekat. Riječ je o teatru edukativnih poruka. Nastojimo podučiti djecu nekim osnovnim pravilima sa kojima će se suočiti čim izađu iz kuće. Skrećemo pažnju i roditeljima koji često zaborave da u autu imaju djecu, pa zaborave i da neka druga djeca trebaju preći zebru. Uradili smo to na interesantan način. Jedna od osnovnih aktivnosti djece je igra. Glumci ne vole da se za njihov posao kaže da glume. Oni se igraju.Mi smo se zaigrali i iz čiste glumačke igre razvilii ovu priču“.

Glumci o predstavi

Mirza Bajramović: “Bilo je zanimljivo raditi ovu predstavu. Na lagan, lepršav i zanimljiv način kroz igru prenosimo ozbiljne poruke.Vrijkeme u kojem živimo nas tjera da budemo oprezni i da više pažnje posvećujemo djeci. Mi , Zlatan i ja smo se potrudili da kroz laganu i veselu igu publika vidi ozbiljnost problema na koji ukazujemo. Očekujem da se u predstavu uključe i djeca“.

Zlatan Školjić: „Ovo je jpš jedna od edukatvinih predstava u kojoj igram. Zajedno smo već radili predstavu Kamenje, koja se također bavila problemima u djetinjstvu, a koji nastaju iz igre. Ovo je na neki način slično. Problem u predstavi nastaje kada dijete nastrada igrajući se blizu saobraćajnive“.

Za predstavu Pazi Zebra u Kaknju je već dogovoreno deset termina igranja, a u ekipa koja ju je pripremila su realizovali su reditelj Miroljub Mijatović, glumci Mirza Bajramović i Zlatan Školjić te producenti Aldin Šljivo i Hazim Begagić. Pored KSC Kakanj i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, pokroviteljskim sredstvima projekat je podržalo Minisatrstvo za socijalni rad, raseljena lica i izbjeglice Vlade ZDK.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u