KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

Umihanino ruho povodom Svjetskog dana knjige

21.04.2020. - Povodm 23. aprila Međunarodnog dana knjige Gradska biblioteka predstavlja elektronsko izdanje slikovnice Umihanino ruho čija je autorica Kanita Čišija, učenica trećeg razreda matematičko-informatičkog područja Gimnazije

umihana

Umihanino ruho, čiji izdavač je Gradska biblioteka Kaknaj,  nastalo je na osnovu  legende o djevojci imena Umihana. Prema legendi,  izgradila je džamiju u Bijelim Vodama. Nikada se nije udala, prkosila je pravilima vremena u kojem je živjela. 

Ovo djelo možete pročitati klikom na:UMIHANINO RUHO

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23.aprila  svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koja promiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u