KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Ugrađeni prvi podzemni kontejneri

02.09.2016. - Plan je da se u gradskom području u narednim danima postavi ukupno 26 podzemnih kontejnera na 14 lokacija

Na raskršću između Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” i Katoličkog pastoralnog centra danas su ugrađeni prvi podzemni kontejneri. Odlaganja otpada u njih će biti moguće tek do kraja naredne sedmice kada budu završeni radovi betoniranja i uređenje prostoro oko kontejnera.

Već u ponedjeljak 5. septembra planirano je da podzemni kontejneri budu ugrađeni i na lokaciji kod kapije “Rudstroja”, te uz biciklističku stazu ispod stare zgrade Općine.

“387” - naš projekat

Prisutvovali smo radovima i napravili fotozapis ugradnje podzemnih kontejnera, kakanjske inovacija na bh. prostorima. Općinski načelnik Nermin Mandra o tome kaže:”Posebno nas raduje, kako se to kaže, da je ovo “387 - naš projekat”. Sve je naše. Naša je ideja, naš je projekat i proračun.Sve smo radili u Kaknju, u Vodokomu i u Općini. Vjerujem da ćemo od danas kreirati nove standarde u zbrinjavanju komunalnog otpada. Već postoji interes u drugim sredinama u BiH za ovaj projekat. Mi ćemo sa zadovoljstvom svim zainteresiranim ustupiti projektnu dokumentaciju i naša iskustva. Raduje nas da smo, kao i u mnogim drugim aktivnostima, i u ovome prvi u BiH”, rekao je načelnik Mandra.

Saradnja građana od velike je važnosti za uspjeh projekta

Podzemni kontejneri su u Vodokomu kao operateru komunalnog otpada potpuna novost, međutim to su i za građane pa se očekuju i izvjesni problemi početkom njihove upotrebe. U tom smislu građani se pozivaju na strpljenje, razumjevanje i saradnju. Direktor JP Vodokom, Sead Imamović, kaže:”Molim građane, da zajedno sa nama, sve probleme prijavljuju i rješavaju. Da nam se sa problematikom i prijedlozima javljaju u tehničku službu da zajedno uložimo napore na uklanjanju ružnih slika oko kontejenera sa razbacanim otpadom i psima lutalicama. Ovo je početak jedne nove kulture življenja koja ima izgleda na uspjeh zajedno sa građanima, radnicima Vodokoma i podrškom Općine Kakanj”.

ugradnja_kontejnera

Ukupna vrijednost projekta na ugradnji 26 kontejnera na 14 gradskih lokacija je 107.000 KM. Ovo je iznos manji od očekivanja kao u JP Vodokom, tako i u Općini Kakanj.O tome načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra kaže:”Ovo je projekat koji je mnogo značajniji od iznosa sredstava koje smo planirali. Plašili smo se da će to biti neke velike cifre, međutim to je manje od naših očekivanja”.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u