KakanjLive | Petak, 03.07.2020. godine

Udžbenike kupovati samo na preporuku nastavnika

04.09.2017. - Počela je nova školska godina. U Kaknju srednje škole pohađa 1.381, a osnovne 3.675 učenika.Savjetuje se roditeljima i učenicama da udžbenike kupuju prema uputstvu nastavnika

U osnovne i srednje škole Zeničko dobojskog kantona ove godine je upisano 43.000 učenika.U odnosu na prošlu godinu u osnovnu školu je upisano 156 učenika više, dok je u srednje škole upisano 188 učenika manje.

Na područja Kakanja u šest osnovnih škola, nastavu će u ovoj školskoj godinio pohađati 3.675 učenika. U tri srednje škole upisano je 1.381 učenik.

prisvecanostSa svečanosti  prvog školskog dana u O.Š. "Hamdija Kreševljaković" - Kakanj

Na Federalnom nivou odobren je popis udžbenika i autora koji se mogu koristi u nastavi za osnovne i sre3dnje škole. Međutim ovaj popis se može i dopunjavati na Kantonalnom nivou, a na osnovu prijedloga nastavničkih vijeća. O tome Ministar za obrazovanje u ZDK, Mensur Sinanović, kaže:

- Pošto ima puno udžbenika za sve predmete, od opet puno izdavača naše je uputstvo da nastavnik koji izvodi nastavu da oni imaju samostalnost i slobodu u izboru udžbenika. Zato savjetujem roditeljima i učenicima da sačekaju, da ne kupuju udžbenike, već da čekaju uputstva od nastavnika. Stručni aktivi u školama za pojedine predmete procjenjuju koji će se udžbenici koristiti.Nastavnik može učenika uputiti i na druge izvore osim udžbenika. Samo za devete razrede imamo situaciju u kojoj se za jedan predmet upotrebljava jedan odobreni udžbenik.To je spisak udžbenika sa Federalnog nivoa, kojeg smo prihvatili i u našem Kantonu. Za sve ostale razrede imamo više udžbenika.

Proljetni raspust ima novi termin, a to je posljednja sedmica mjeseca marta, dok je posljednji dan prvog polugodišta 29. decembra.Ovo je regulisano novim zakonskim odredbama o osnovnom i srednjem obrazovanju.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u