KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Učenica iz Podborja predstavlja svoj roman

11.04.2017. - Zerina Piljug, učenica devetog razreda osnovne škole, u kakanjskoj Gradskoj biblioteci u petak predstavlja svoje autorsko djelo, roman Tamna strana nadanja

zerinaknjiga

U petak 14. aprila Gradska biblioteka predstavlja roman Tamna strana nadanja. Reklo bi se ništa neobično za promociju još jedne knjige u čitaonici naše biblioteke. Međutim, razlog više da se dođe na ovu promociju je činjenica da je roman napisala učenica devetog razreda osnovne škole. Pri tome rijč je o našoj sugrađanki Zerini Piljug.

Izdavač ovog romana je Gradska biblioteka Kakanj, a recenzentsko mišljenje o sadržaju između korica ove knjige rekla je Nina Bunjevac Salkić:
- Svaki se čovjek nečemu nada, za nečim žudi. I djevojčica/djevojka Zerina Piljug, sa svojih šesnaest zna da je nada pokretački faktor, motivacija koja nas nagoni da napravimo korak više i onda kada to izgleda nemoguće... Nepotrebno je analizirati ovaj tekst tražeći u njemu književne kvalitete. Jasno je da je roman ukalupljen u uobičajeni model lake komercijalne priče, model kojem je autorica imala pristup i koji donosi čitatelju nekoliko zanimljivih trenutaka odvlačeći mu pažnju od svakodnevnice. Ali, Zerina se usudila upustiti u ovu, za njene godine i za naše podneblje, ne baš malu avanturu. Da je ovaj roman zalutao u neku američku komercijalnu izdavačku kuću, Zerina bi dobila menadžera koji bi je proveo kroz svijet „proizvodnje“ dinamičnih, književno šturih, ali za brzo čitanje atraktivnih romana. Srećom, obratila se Biblioteci u Kaknju, a uvaženi kolega Čišija je prepoznao i talenat i angažman, ali i potencijal koji će se moći, vremenom, preobraziti u nešto mnogo više od pisanja romana za jedno čitanje. Neka ovo bude početak, i to dobar, interesantan, drugačiji od mnogih drugih početaka.

O Zerini

Zerina Piljug rođena je 2001. godine u Kaknju. Živi u Podborju, planinskom selu, dvadesetak kilometara od Kaknja, sa majkom i ocem. Odlična je učenica devetog razreda osnovne škole. Od prvog razreda zainteresovana za književnost. U slobodno vrijeme čita io piše. Njezine želje su: upisati gimnaziju i studirati jezike. I naravno pisati, pisati i pisati...

Predstavljanje mlada autorice i njenog romana, Tamna strana nadanja jedan je od programskih sadržaja kojima se obilježavaju 8. i 15. April, dana oslobođenja Kaknja i Dan Kaknja.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u