KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

U tri dana sedam pozitivnih

10.07.2020. - Na području općine Kakanj u posljednja tri dana registrovano sedam novih slučajeva pozitivnih osoba na novi korona virus

UlazuDomZderavlja

Operativni tim JU Dom zdravlja Kakanj u vezi novog korona virusa (COVID-19 obavještava javnost da je na području općine Kakanj u posljednja tri dana registrovano sedam novih slučajeva pozitivnih osoba na novi korona virus. Enormno povećanje je uzrok nepridržavanja preventivnih epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi, te se očekuje i značajno veći broj pozitivnih slučajeva na području naše Općine.

Kako bismo spriječili daljnje širenje zarazne bolesti COVID-19, neophodno je da se pridržavamo epidemioloških preventivnih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno dva metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi. Ovo su mjere koje su nam preostale u borbi protiv novog korona virusa i pokazale su se veoma učinkovite ako ih se pridržavamo. Međutim, ako ih se ne poridržavamo dovoljan je jedan udah u blizini zaražene osobe, ili dodirivanje lica nakon što smo dirali šteku ili neki drugi predmet na kojem može biti SARS-CoV-2, da se i sami zarazimo. Molimo naše sugrađane za ozbiljnost i da ne podliježu mnogim internetskim dezinformacijam, teorijama zavjera i spinovima, te ponavljamo da opasnost od virusa nije prestala i da je povećanje broja zaraženih u BiH, odnosno u Kaknju, ustvari, posljedica nepridržavanja još uvijek važećih preventivnih epidemioloških mjera koje imaju za cilj zaštititi stanovništvo od zaraze.

Ponovno naglašavamo našim pacijentima da su obavezni da se naručuju na preglede telefonskim putem u svim ambulantama gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl.) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara ili na trijažnom punktu. U suprotnom bićemo primorani da vraćamo sve one koji se nisu najavili telefonskim putem u ambulantu gdje trebaju završiti ljekarski pregled. Hitni slučajevi su izuzeti iz ove mjere. Ponovno apalujemo na pacijente da ne prikrivaju istinu tokom davanja anamnestičkih podataka zdravstvenim radnicima, jer prikrivajući neke bitne epidemiološke podatke mogu ugroziti svoje zdravlje, zdravlje drugih ljudi, te mogu unijeti infekciju u zdravstvenu ustanovu što bi bilo pogubno za sve građane općine Kakanj i za zdravstveni sistem. Svi koji dolaze u JU Dom zdravlja Kakanj, bez obzira na razlog posjete, obavezni su proći kroz trijažni punkt kako bi im se popunila epidemiološka anketa.

Molimo sve građane koji se vraćaju na područje općine Kakanj iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem infekcija potvrđena kod određe nih lica, da se jave putem telefona Higijensko epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Kakanj, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine. Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi, poručuju na kraju saopštenja iz Doma zdravlja.

Dom zdravlja

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u