KakanjLive | Nedjelja, 17.01.2021. godine

U susret godišnjici Muzeja Kakanj

17.02.2016. - Program obilježavanja prve godišnjice osnivanja Muzeja Kaknja obuhvata niz programskih sadržaja

muzejkaknja-godisnjicaFotografija:JU KSC KAKANJ

Pored mnogih pozitivnih primjera iz društvenog, kulturnog i sportskog segmenta, Kakanj se može ponositi i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem koje baštini još iz perioda prahistorije.
Otvaranjem muzeja, Kakanj je dobio šansu da sve vrijedne eksponate koji su se do tada odnosili iz Kaknja, prikuplja na jednom mjestu i čuva kako bi se sa njima upoznavale ovovremene generacije i generacije koje dolaze. Na samom početku osnivanja, Muzej Kaknja nije imao velik i bogat fundus eksponata, ali su građani Kaknja prepoznali vrijednost i značaj ove institucije što je doprinijelo da naš grad danas ima vrlo značajne zbirke koje svjedoče o njegovoj historiji.

Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja

Povodom obilježavanja prve godišnjice rada najmlađeg muzeja u BiH, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, u okviru koje djeluje Muzej Kaknja, je pripremila više sadržaja.
Izdvajamo projekat „Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja“ i otvaranje stalne muzejske postavke pod nazivom „Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina“.

Projekat pod nazivom „Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja“ će biti realiziran u periodu od 24. do 29.februara 2016. godine, a obuhvatit će sljedeće aktivnosti:
Radionica o temi „Zgošćanski stećci – naša kulturna baština“ će biti održana u srijedu 24.2.2016. godine u Muzeju Kaknja, a namijenjena je učenicima osnovnih škola. Ova radionica ima za cilj da učenici tokom edukativnih predavanja na temu “Zgošćanski stećci” nauče i steknu osnovne informacije i razumijevanje svoje prošlosti.

Radionica o temi „Ćirilica – zaboravljeno pismo“ će biti upriličena u četvrtak 25.2.2016. godine, a namijenjena je učenicima srednjih škola. Kroz ovu radionicu učesnici će se upoznati sa ćirilicom, pismom korištenim u srednjovjekovnoj Bosni.

Radionica o temi „Stara riječ u kamenu“ je planirana za petak 26.2.2016. godine, a namijenjena je učenicima srednjih škola. Radionica ima za cilj da učesnike educira o načinu pisanja i izražavanja ljudi u srednjem vijeku. Jedan od ciljeva je prezentirati neke od najpoznatijih epitafa (natpisa sa stećaka) sa područja kakanjske općine.

Debata o temi „Bosančica je pismo suprotno ćirilici“ će se održati u ponedjeljak 29.2.2016. godine u Muzeju Kaknja.

Planirano je da projekat “Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja” ima svoj kontinuitet i da pod ovim nazivom traje i narednih godina, ali sa različitim temama i sa različitim sadržajima, a koji bi uvijek bili vezani za naslijeđe Kaknja.

Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina

Otvaranje stalne postavke u Muzeju Kaknja pod nazivom „Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina“ bit će upriličeno 1.marta 2016.godine, na prvu godišnjicu otvaranja Muzeja, sa početkom u 17:00 sati, a u okviru ovog programa bit će upriličen i okrugli sto o istoimenoj temi.

Sve ove aktivnosti će biti dio zvaničnog programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH kojeg će realizirati Općina Kakanj u saradnji sa Javnom ustanovom Kulturno-sportski centar Kakanj, Gradskom bibliotekom Kakanj i Savezom udruženja boračkih organizacije općine Kakanj.

Muzej Kaknja će podržati i aktivnost neformalne grupe “SINOVI BOSNE – KAKANJ” koja će, povodom Dana nezavisnosti BiH, biti realizovana 29. februara 2016. godine u gardskoj jezgri Kaknja, u večernjem terminu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

KSC KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u