KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

U školama zaživjele Razredne biblioteke

02.02.2018. - Gradska biblioteka Kakanj zadnjeg dana janura i prvog dana februara počela je sa realizacijom projekta Razredna biblioteka. Za početak projekt se realizira u OŠ „ Hamdija Kreševljaković“ i OŠ „ Mula Mustafa Bašeskija“. Obuhvaćeno je po jedno odjeljenje prvog razreda i jedno odjeljenje drugog razreda

„ Razredna biblioteka“, u razrađenim projektnim aktivnostima podrazumijeva: nabavku knjiga za djecu, dobno, tematski i žanrovski prilagođenih djeci uzrasta prvog i drugog razreda osnovne škole i njihov smještaj u razred, odnosno učionicu, na prigodne police. Djeca će moći svakodnevno knjige pozajmljivati, nositi kući, čitati ih, samostalno ili sa roditeljima.

Prdviđeno je da Razrednu biblioteku vodi učiteljica ili učitelj, koji rade sa djecom, uz asistenciju jednog učenika koji će imati ulogu bibliotekara. Njihov zadatak je izdavanje knjiga iz Razredne biblioteke i vođenje evidencije o čitanju. Uloga učenika – bibliotekara mijenja se svakih mjesec dana.O pročitanim knjigama na prigodnim programima biće vođeni razgovori.

Gradska bibklioteka je u Razrednim biblioteka za prvi razred nabavila po sedam knjiga, a za drugi razred po trinaest knjiga.

Planirano je da projekat bude realiziran u drugim osnovnim školama,ali i obogaćivanje Razredne bibliotreke novim knjigama.

SAM_5649Dženita Olovčić, tražila da Razredna biblioteka ima knjige štampane  i ćirilicom

Gradska biblioteka Kakanj je knjige za Razrednu bibliteku, u srijedu 31. Januara, predala u Osnovnoj školi “ Mula Mustafa Bašeskija“, a u četvrtak 1. februara u Osnovnoj školi „Hamdija Kreševljaković“. Bili smo u ovoj školi toko predstavljanja projekta i uručivanja knjiga u II-A razredu, gdje nastavu drži učiteljica Nermina Haračić. U opuštenoj i radnoj atmosferi uspostavljena je odlična komunikacija sa učenicima koji su u potpunosti razumjeli ulogu Razredne biblioteke. Podizali su ruke, odgovarali na pitanja, pokazali da razumiju šta će raditi održavajući i koristeći svoju Razrednu biblioteku. Otišli su i korak dalje. Učenica Dženita Olovčić je tražila da u trećem razredu, kada budu učili ćirilica njihova Razredna biblioteka obogati knjigama na ćiriličnom pismu. I nije ostala usamljena. Glasno je podržao dječak iz druge klupe. Djeca su tek drugi razred, a izgleda prosuđuju o svome obrazovanju i životu bolje od dobrog dijela „velikih“ i „umnih“ vlastodržaca.

A.Z./KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u