KakanjLive | Srijeda, 30.09.2020. godine

U Rudniku izvršen probni rad otkopne mašine Eickhoff

19.10.2016. - Generalna proba remontovane otkopne mašine ocjenjena uspješnom, a za njeno osposobljavanje iskorišteni vlastiti potencijali što je donijelo značajne uštede

U okviru godišnjeg plana za ovu godinu, u dijelu koji se odnosi na pripremu proizvodnih kapaciteta, u utorak 18. oktobra, u Pogonu Održavanje, izvršena je generalna proba rada dvobubnjaste otkopne mašine Eickhoff EDW 200/340-L.

Riječ je o mašini koju rudari imenuju kao “kombajn”, a služi za otkopavanje uglja u širokom čelu i predstavlja jedan od bitnih elemenata širokočelne mehanizovane eksploatacije uglja.

Ova otkopna mašine remontovana je posljednjih 90 dana znanjem i umijećem stručnjaka i majstora rudničkih pogona Održavanje i Haljinići.Tokom remonta izvršena je zamjena ili reparacija svih mašinskih i elektro sklopova otkopne mašine, a vrijednost izvedenih radova se procjenjuje na oko 100 hiljada KM. Planirano je da remontovana otkopna mašina radi u jami Seoce Pogona Haljinići, a njen transport i montaža biće obavljeni polovinom mjeseca novembra.

Pored remonta „kombajna“ u Pogonu Održavanje posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno se radilo na osoposobljavanju ostalih elemenata širokočelne podgrade Becorit IV, a to su:glavni noseći stupci, elementi za čelni i odvozni grabiljasti transporter, drobilica, komande i hidraulična crijeva.I ovi poslovi u vlastitoj režiji donijeli su također značajne uštede. Remont samo jednog hidrauličnog nosećeg stupca se procjenjuje na oko pet hiljada KM, sa dijelovima, a u Održavanju ih je remontovano 90, a u toku je remont za još 20 ovakvih stupaca.

remontstupciRemontovano 90 nosećih stupaca za podgradu Becorit IV

Kompletno remontovana hidrauulična podgrada Becorit IV sa otkopnom mašinom Eickhoff treba početi sa radom do kraja godine. Biće to prvi puta poslije septembra 2009. da je ova rudarska mehanizacija ponovo u funkciji.

Kako bi i podzemni kapaciteti i oprema bili spremni za eksploataciju sve poslove vodio je i još uvijek vodi Operativni štab za remont, transport i ustrojavanje opreme širokog čela broj 91. Članovi ovog štaba, te direktor Rudnika Kasim Alajbegović sa sardnicima i radnicima Pogoa Održavanje, prisustvovali su probnom radu kombajna, i izrazili zadovoljstvo urađenim poslom.

Otkopna mašina Eickhoff i širokočelna mehanizovana podgrada Becorit IV nabavljeni su 1989. godine i do sada je u Pogonu Održavanje obavljeno više od 20 generalnih remontovanja ove opreme. To je neprocjenjivo iskustvo, jer ostali bosanskohercegovački rudnici ove remonte su radili ili još uvijek rade u firmama specijalizovanim za ovu vrstu poslova pa čak i van granica BiH.

rmukakanj.ba/kakanjlive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u