KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

U Rudnik Kakanj stiže nova oprema

09.05.2016. - Od danas pa do kraja augusta biće isporučeno 80 hidrauličnih sekcija za široko čelo u jami Begići - Bištrani

Danas je na plato ispred jame Begići Bištrani, počela stizati nova širokočelna oprema, a koja je ugovorena sa proizvođačem i isporučiocem iz Poljske. U toku prvih poslijepodnevnih sati izvršen je istovar prve od 80 hidrauličnih sekcija koje će sve do kraja augusta pristizati iz više od hiljadu kilometara udaljenog mjesta Švirklani (Świerklany) u Poljskoj.

Uz prvu hidrauličnu sekciju isporučena su i tri korita sa starnicama čelnog transportera, te prateća dokumentacija u četiri registratora. Planirano je da u ovom mjesecu bude isporučeno 17, u junu 27, u julu 25 i u augustu 11 sekcija.

Do okončanja isporuke sekcija planiran je transport i dostava ostalih segmenata širokočelne mehanizacije, koju između ostaloga sačinjavaju dvobubnjasta mašina za otkopavanje uglja i čelni grabuljsti transporter, uz ostalu mašinsku i elektro opremu.

Novom širokočelnom opremom, eksploatacija uglja treba početi u oktobru.
Vrijednost opreme je 18,3 miliona KM, odnosno 9.239.000,00 EUR-a. Sredstva su osigurana iz investicijskog fonda Elektroprivrede BiH za dokapitalizaciju rudnika uglja.

kasim_alajbegovicmr.Kasim Alajbegović, direktor ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj

Najnovija tehnologija za podzemnu eksploataciju

Direktor Rudnika Kakanj, mr. Kasim Alajbegović, ističe veliki značaj nove opreme: „Veliki je značaj isporuke ove opreme.Ogleda se u činjenici da je postojeća širokočelna mehanizacija stara više od 30 godina i da je trenutno u postojećem otkopnom polju blizu likvidacije. Ovo je najnovija tehnologija za podzemnu eksploataciju uglja. Raduje nas konačno pristizanje opreme, koje se odvija u skladu sa potpisanim ugovorom i obavezama, koje je proizvođač, Beker Warkop iz Poljske preuzeo“.

nevad-ikanovicdr Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju JP Elektroprivreda BiH  d.d. Sarajevo

Kontinuitet investiranja u rudnike uglja

Izvršni direktor za proizvodnju JP EP BiH, dr Nevad Ikanović, je govorio o kontinuitetu investiranja u rudnike uglja: „ Iz sredstava dokkapitalizacije rudnika uglja, jedno mehanizovano čelo već je uvedeno u Rudnik Breza.Dans prisustvujemo istovaru prvogh kontigenta opreme za Rudnik Kakanj, a Elektroprivreda i dalje nastavlja sa investiranjem u rudnike. Sljedeći rudnik sa istim ovakvim projektom je Rudnik Zenica. Planiramo da kraja ove godine raspisati tender za nabavku mehanizovanog čela i za Rudnik Kreka, a početkom 2017. Planiramo još mjednu širokočelnu opremu u Rudnik Breza. Ovom opremom radi se na podizanju mjera zaštite i sigurnosti u podzemnoj eksploataciji i uvode se savremene visoko produktivne tehnologije koje će omogućiti veću proizvodnju, smanjnje proizvodne cijene uglja na osnovu čega se može dobiti konkurentan kilovatsat električne energije.

muhamed-plastomr. Muhamed Plasto, izvršni direktor u ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj

Minimalan manuelan rad uz veliku humanizaciju

Izvršni direktor za tehničke poslove, proizvodnju i održavanje u Rudniku Kakanj, mr. Muhamde Plasto je govorio o sigurnosti i zaštiti na radu koju obezbjeđuje upotreba ove širokočelne opreme: „"Sa stanovišta humanizacije rada riječ je vrlo sofisticiranoj opremi, tako da su sve radne operacije automatizirane. Tako se manuelni rad svodi na najmanju mjeru. Oprema ima visokoproduktivne karakteristike tako da će u potpusnosti ispuniti očekivanja. Stiže nam oprema onako kako smo tražili tenderskom dokumentacijom. Uz maksimalno angažovanje možemo očekivati efekte kojima će biti zadovoljeni elemenati bezbjednosti, sigurnosti, učinkovitosti i ekonomičnosti“.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u