KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

U Općini elektronska ovjera dokumenata

31.10.2019. - U šalter-sali Općine Kakanj zvanično predstavljen još jedan novitet – elektronski sistem “e-ovjera”

sljivoarnaut

U šalter-sali Općine Kakanj danas je zvanično predstavljen– elektronski sistem “e-ovjera” koji smanuje vrijeme čekanja na pružanje usluga.

Elektronski sistem “e-ovjere” zvanično su predstavili načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i Bahrudin Arnaut, šef Službe za opću upravu, radne i zajedničke poslove, lokalnu samoupravu i mjesne zajednice.

Načelnik Šljivo je bio i prvi korisnik elektronskog sistema “e-ovjera”. Naime, načelnik je ostvario uslugu ovjere istovjetnosti kopije vozačke dozvole s originalom. Tokom ovog postupka službenica je pojasnila sve radnje koje je poduzela, te je korisnika usluge obavijestila o kategorijama stanovništva koje su oslobođene plaćanje takse. Na kraju postupka načelnik je izvršio uplatu 2 KM takse, te je preuzeo dokument.

sljivopotpis

Sistem e – ovjere funkcioniše uz pomoć ESIO softvera, koji se primjenjuje u javnoj upravi, a nastao je u Agenciji  za digitalni marketing, konsalting i informatički inženjering Spider Web iz Teslića.

Na usluzi građanima sistem “e-ovjere” zvanično će biti od 1. novembra.

ESIO je softver za e – ovjeru dokumenata sa integrisanim elektronskim potpisom i elektronskom knjigom ovjere. Podržava ovjeru kućnih listi, potpisa i fotokopija dokumenata. Program omogućava: odabir predmeta ovjere, unos podataka o ovjeri, unos podataka o stranci – po potrebi, uzimanje elektronskog potpisa korištenjem LCD tablica, odabir ispisa, razne vrste pretraga po različitim kriterijima, ispisa i knjiga. Centralizovana baza podataka također omogućava trenutne izvještaje bilo kojeg tipa, kao i podatke o taksama.

Korištenje LCD tablica za elektronski potpis, kao i digitalizacija kompletnog procesa ovjere dokumenata, potpisa i rukopisa značajno smanjuje vrijeme pružanja usluga, a samim tim i vrijeme čekanja na pružanje usluga. Elektronska ovjera u okviru sistema e – uprave doprinosi efikasnosti, efektivnosti, jačanju odgovornosti i transparentnosti rada Općine Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u