KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

U naselju Varda: Deset stanova za romske porodice

25.11.2015. - Zgrada sa deset stambenih jedinica za romske porodice danas je predata na upotrebu vlasniku Općini Kakanj, koja je na korištenje dodjlila ugovore za osam stanova, a u narednih nekoliko dana biće dodjeljena još dva ugovora

zgradavarda

U naselju Varda, održana je svečanost povodom završetka izgradnje stambene zgrade u koju će biti smješteno 10 socijalno ugroženih porodica Roma.Ugovore za korištenje novih stanova dobili su: Hašim Ramić, Ibro Ramić, Zekija Sejdić, Dževad Ramić, Mirsad Sejdić, Edin Sejdić, Sabaheta Crnojević i Nermina Vehabović. Još dva ugovore o korištenju preostala dva stana dobiće: Šefik Pandžić i Delveta Ramić.

Izgradnju stambenih jedinica finansirala je Humanitarna organizacija “Hilfswerk” Austrija u iznosu od 350 hiljada KM uz finansijsko učešće i podršku Općine Kakanj od oko 100 hiljada KM.

Stanovi se dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova je Općina Kakanj.Rekao je to danas općinski načelnik Nermin Mandra, primajući ključeve zgrade od direktoriceHumanitarna organizacija “Hilfswerk”, Suzane Jašarević.

Prisutnim građanima Kakanja, budućim korisnicima stanova i gostima na ovoj svečanosti prigodnim riječima su se obratili: Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj, Šefket Hafizović, savjetnik Ministrice za ljuddska prava i izbjeglice Federacije BiH, Suzana Jašarević, direktorica za BiH, Hilswerk Austria, Elmir Bojadžić, regionlani direktor ASB-a i Derevo Sejdić u ime organizacije Kali Sara RIC.

Ovo je treća zgrada koja je u proteklih nešto više od godinu dana izgrađena u svrhu stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica Roma. Podsjetimo, početkom prošle godine izgrađena je i useljena zgrada sa 12 stanova, dok je u aprilu tekuće godine useljena i zgrada sa 4 stambene jedinice. Danas je najavljena izgradnja novog stambenog objekta, a očekuje se da će biti izgrađen u proljeće naredne godine.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u