KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

U Kamenici obilježen Dan šehida Kaknja

28.04.2016. - Građani Kaknja masovnim prisustvom obilježili Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta

Tradicija masovnog odlaska građana Kaknja na spomen-obilježja nastavljena je i ove godine. Građani Kaknja danas su do Spomen-obilježja kakanjskim šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta u Popovoj Luci (Kamenica, Zavidovići) putovali u pet autobusa koji su vozili preko Zenice i Zavidovića, dok su još tri autobusa iz Kaknja do Ponijera odvezla učesnike memorijalnog pohoda, te memorijalne biciklističke i motociklističke vožnje pod nazivom “Stazama kakanjskih heroja. Još jedan minibus je odvezao članove Rudarske glazbe u Kamanicu.

Građani koji su putovali preko Zavidovića svratili su u gradsku jezgru ove kakanjske bratske općine kako bi na spomen-obilježje na kojem su ispisana i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca koji su poginuli na području općine Zavidovići položili cvijeće i odali počast. Pred spomen-obilježjem građane Kaknja je dočeo načelnik Općine Zavidovići Suad Omerašević. Položeno je cvijeće, a potom se kolona uputila u Kamenicu.

Rano jutros sa Ponijera u pravcu Kamenice uputile su se tri grupe kakanjskih patriota, jedna pješke, druga biciklima, treća motociklima, kako bi memorijalnim pohodom, te memorijalnom vožnjom, čiji je naziv „Stazama kakanjskih heroja“, iskazali svoje poštovanje i zahvalnost šehidima i poginulim borcima vozućkog ratišta.

U memorijalnom pohodu kojem se priključilo više od 120 učesnika, učestvovali su i općinski načelnik Nermin Mandra, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona Kakanj Elvedin Šehagić, jedan od osnivača i prvi komandant kakanjskog bataljona Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade Kasim Alajbegović i brojni drugi patrioti iz Kaknja.

Biciklistima koji su učestvovali u Memorijalnoj vožnji “Stazama kakanjskih heroja” u Kamenici su se pridružili i biciklisti iz Zavidovića.

Po dolasku nekoliko stotina građana u memorijalni prostor u Popovoj Luci, upriličen je Program obilježavanja 28. aprila – Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta u okviru kojeg su se prisutnima obratili predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj Tahir Mandžuka, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, Idriz Alihodžić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Zavidovići, te ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković, nakon čega je Elvedin Šehagić, ratni komandant Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, održao čas historije o dešavanjima na vozućkom ratištu i operaciji oslobađanja Vozuće.
Posebnu dimenziju dostojanstva događaju dala je Rudarska glazba koja je svirala koračnicu u momentu ulaska učesnika memorijalnog pohoda u memorijalni prostor u Popovoj Luci, potom himnu Bosne i Hercegovine, te kompoziciju “Šehidi” u vrijeme polaganja cvijeća.

Pročitana su i imena kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta, te je položeno cvijeće.

Press Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u