KakanjLive | Nedjelja, 31.05.2020. godine

U Kaknju se govorilo o obrazovanju odraslih

08.11.2018. - Održan je okrugli sto na temu obrazovanja odraslih, za lica iz obrazovnih ustanova, privrede, lokalne samouprave iz tri općine: Kakanj, Breza i Visoko

U Omladinskom centru Javne ustanove KSC Kakanj, u srijedu 7. Novembra održan je Okrugli sto na temu „Obrazovanje odraslih – prilika za lični, profesionalni i društveni razvoj“. Organizatori razmjene mišljenja na ovu temu bili su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Općina Kakanj, uz finansijsku podršku DVV Internacional ureda za Bosnu i Hercegovinu. DVV Internacional je Institut za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola, koji sa ovakvim i sličnim projektima djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine.

oscerkez

- Okrugli sto je imao cilj da kroz dijalog različitih učesnika u procesu obrazovanja odraslih promovira ovu potrebu i da ukaže na nužnost koordiniranog pristupa kako bi obrazovanje odraslih dalo željene rezultate u ostvarivanju ličnog, profesionalnog i društvenog razvoja, rekao je Anes Čerkez, projekt asistent DVV Internacionala.

osresad

Pomoćnik općinskog Načelnika za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike, Rešad Zaimović je naglasio da je Općina Kakanj pružila podršku organizaciji ovog Okruglog stola kako bi se razmjenila iskustva učesnika:
- Cilj razmjene iskustava učesnika u obrazovanju odraslih je dio ovog projekta, a iz njega proističe i društveni i individualni cilj, obrazovati ili prekvalifikovati odrsle osobe za zapošljavanje.

osrezakovic

Nevzeta Rezaković u ime Vijeća za obrazovanje odraslih Zeničko-dobojskog kantona, je govorila o značaju i oblicima obrazovanja odraslih, zakonskog uređenje ove oblasti i značaju obrazovanja odraslih:
- Obrazovanje odraslih, pored ekonomske vrijednosti, socijalno-političke funkcije i individualnog razvoja, omogućava i nadoknadu ličnih propusta nastalih zbog manje fleksibilnosti formalnog sistema obrazovanja i njegove neusklađenosti sa trenutnim i aktuelnim potrebama tržišta rada. Osim toga, obrazovanje odraslih kao pravo svakog pojedinca mora biti dostupno. O tome i ostalim funkcijama obrazovanja odraslih zajedno sa DVV Internacionalom, u našem Kantonu će biti održana četiri okrugla stola. Ostalo je do kraja godine da ovu aktivnost realiziramo u Zavidovićima i Zenici, danas smo u Kaknju, dok je ovakav okrugli sto već održan u Olovu.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u