KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

U Kaknju nema zaraženih osoba korona virusom

12.03.2020. - Obavještavamo javnost da na području općine Kakanj nema zaraženih osba Korona virusom (COVID-19), tako da ne postoji razlog za paniku i strah koji su u posljednje vrijeme prisutni među građanima

korona-cavidIz kakanjskog Doma zdravlja obavještavaju građane Kaknja da je na području naše općine 8 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, jer su bili u zemljama i regijama gdje je registrovan veći broj oboljelih od oboljenja uzrokovanih Korona virusom (COVID-19). 

Naglašavamo da postoji velika razlika između pojmova zaražena ili oboljela osoba u odnosu na pojam osoba pod zdravstvenim nadzorom, tako da nema potrebe da se građani boje, ali ima potrebe da se slušaju i prate instrukcije iz JU „Dom zdravlja“ Kakanj.

JU „Dom zdravlja“ Kakanj formirala je Krizni štab čiji je prevashodno cilj sprječavanje nastanka oboljenja uzrokovanih virusom iz grupe Korona, a u javnosti poznatiji kao COVID-19, tako da će javnost kontinuirano biti obavještavana o svim događanjima u vezi COVID-19.

Javite se – ako ste boravili u područjima gdje je registrovan Korona virus

GrađanI koji su boravili u zemljama ili regijama u kojima je registrovano obolijevanje Korona virusom/COVID-19 trebaju se javiti jave ili obavijestiti JU „Dom zdravlja“ Kakanj i reći u kojim mjestima ili regijama sa se nalazili pojavom Korona virusa. To mogu učiniti na sljedeće brojeve telefona: 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124.

Naglašavamo, građani koji su boravili u zemljama ili regijama u kojima je registrovano obolijevanje od Korona virusom/COVID-19, trebaju se javiti telefonskim putem. Potom će dobiti sve daljnje instrukcije i uputstva od našeg epidemiologa koji će poduzeti sve neophodne mjere i radnje kako bi se pomoglo tim građanima. Ovakav postupak je veoma bitana kako bi se spriječilo i suzbilo eventualno širenje i prenošenje zaraznog oboljenja među stanovništvom. Mole se građani da budemo savjesni i disciplinovani u ovakvim situacijama u kojima je veoma bitno slušati instrukcije zdravstvenih profesionalaca.

Nema razloga za paniku i strah

Obavještavamo sve korisnike zdravstvene zaštite koji svoje pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju u JU „Dom zdravlja“ Kakanj da nema mjesta za paniku i strah kada je riječ o Korona virusu, ali iz predostrožnosti molimo sve pacijente, posebno one koji imaju neko hronično oboljenje, da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj dolaze samo u slučajevima koji su hitni, te da putem telefona kontaktiraju svoje timove porodične medicine kako bi dobili neophodnu terapiju ili neki drugi savjet koji im je potreban.
Iz Doma zdravlja naglašavaju da nema mjesta za paniku ni strah, ali u cilju prevencije nastanka zaraznog oboljenja neophodno je što češće prati ruke, izbjegavati masovna okupljanja, redovno provjetravati prostorije i svoje izlaske u javnost ograničiti samo na one nužne.

KakanjLive/Dom zdravlja Kakaknj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u