KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

U Kaknju nema oboljelih od COVID19

24.03.2020. - Test koji je juče poslat na analizu u UKC Sarajevo negativan

coronnuskitxObaještavamo javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od COVID-19, jer je test koji je juče poslat na analizu u UKC Sarajevo negativan. Trenutno je 525 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor i Higijensko epidemiološka služba JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u stalnom je kontaktu s tim građanima gdje im se prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja.

Molimo naše sugrađane, da se ne povode za dezinformacijama i glasinama koje se šire, a najviše putem društvenih mreža, te da svakodnevno prate izdate smjernice i upute od strane relevantnih instanci, kao i preporuke Operativnog tima JU „Dom zdravlja“ Kakanj.

Najbitnije je da se održava higijena ruku i prostora u kojem živimo, da se izbjegava socijalni kontakt (bilo koje vrste: posjete komšijama, rodbini, rukovanja, bilo koji javni skupovi i sl), da se iz stanova ili kuća izlazi samo u krajnjoj nuždi, da se vodi računa kada se kiše i kašlje-da se kiše i kašlje u maramice i da se čuvaju drugi koji su oko nas, da se nosi lična zaštitna oprema (prije svega maska koja treba prekriti i nos i usta), te da se ne širi ni strah ni panika među ljudima, jer mi možemo, želimo i zajedno ćemo se suprotstaviti eventualnoj mogućnosti nastanka oboljenja ozrokovanog novim korona virusom.

Apelujemo na građane da se ponašaju savjesno i odgovorno zbog ozbiljnosti novonastale epidemiološke situcije, te da svi poštujemo izdate mjere i saopštenja kako bi se spriječio mogući nastanak zaraze. Posebno apelujemo na građane koji su bili u područjima gdje je registrovan novi Korona virus da se pridržavaju mjera samoizolacije, jer na taj način čuvaju svoje i zdravlje drugih ljudi. Ponavljamo, ako je pojedincu određena mjera samoizolacije to podrazumijeva potpuno obustavljanje bilo kojeg oblika kontakta (rukovanja, zagrljaji, neposredni razgovori licem u lice, izlazak do prodavnice i sl) i boravak u prostroiji u kojoj neće ulaziti druga osoba. Samoizolacija je najefektivnija i najefikasnija mjera da se spriječi mogućnost nastanka zaraze, te vas još jednom molimo da se navedene mjere upotpunosti pridržavate u periodu od 14 dana.

Svi naši sugrađani koji su došli ili se spremaju da dođu iz zemalja ili regija, odnosno i iz drugih dijelova zemlje i inostranstva, gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 treba OBAVEZNO da se prijave putem telefona i da izvrše registraciju i prijavu svog boravka na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne instukcije o daljnjem postupanju.

 Domzdravlja/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u